Windows 2000 premier

2000.02.17. 18:36
A néhány hónapnyit csúszott világpremierrel egyidőben mutatta be nálunk a Microsoft új vállalati operációs rendszer családját, a Windows 2000-et. A terméket a cég teljesen késznek érzi, a napokban nyilvánosságot látott 63 ezer hibát számláló híresztelést félreértésnek nevezte.

Teltházas, óriáskivetítős prezentációval indította útjára Windows 2000 opeációs rendszerét a Microsoft a Hungexpón. A világpremiernek köszönhetően már órákkal az amerikai premier előtt kapható itthon a Windows 2000 oprendszer-család. A Professional változat a munkaállomások, a Server elsősorban a kis- és középvállalkozások szervereinek, míg az Advanced Server jobbára a nagyvállalati szerverek operációs rendszerét kívánja leváltani. Hercegh Tamás ügyvezető igazgató a Windows 95 megjelenéséhez mérte a Windows 2000 premierének jelentőségét, ami talán nem a legszerencsésebb hasonlat, ha a DOS-ra erőteljesen építkező, felturbózott kezelőfelületre gondolunk. A Windows 2000 esetében ilyesmiről szó nincs, az NT magján nyugvó operációs rendszer a korábbi vállalati rendszerekhez képest jelentős változásokon ment át.

A több mint egymilliárd dolláros befektetés és sokezer (ötezer) programozó valamint 750 ezer tesztelő áldozatos munkájának köszönhetően komoly újítások kaphattak helyet az új Windowsban. A főbb újítások között felskiccelhető az Active Directory címtár, a webes technológiák integrálása (pl. streaming video szerver, XML), a COM+ üzenőrendszer, a Smartcard-kezelés vagy a teljesen újraírt biztonsági rendszer. A cég azzal magyarázta a premier többszöri elhalasztását, hogy addig nem akart megjelenni a szotfverrel, míg az összes fogyasztó meg nem elégedett vele. Így aztán a Microsoft Magyarország az első javítócsomag érkezéséről sem hallott. A Microsoft belső emailjével kiszivárgott 63 ezer hibát említő hírt félreértésnek nevezte a cég, mivel szerintük azok csak a tesztsorokban szerepelt hibaüzenetek voltak a fejlesztőknek.

A Windows 2000 magyar változat május magasságában kerül a boltokba. Aki ezt szeretné használni, annak még várnia kell a vásárlással, ugyanis az angol verzióval vásárolt licencek nem érvényesek a magyar verzióra. Fordítva viszont működik, a majdani magyar változat tulajdonosai jogtisztán használhatják az angol szoftvert is. Az egy gépre érvényes licenc pedig kétprocesszoros gépekre is érvényesíthető.

Kinek érdemes átállni?
A Windows 2000-et egyértelműen üzleti felhasználásra optimalizálták. Otthoni felhasználóknak a multimédiás és a játékipar fejlesztéseit gyorsabban követő Windows 98 Second Editiont javasolja a cég. Ennek továbbfejlesztett változata lesz a Windows Millennium Edition, ami egyszerűsített kezelőfelülettel a második negyedévben kerül forgalomba, jelenleg a Release Candidate 1 verziónál tart.
A Microsoft úgy számol, hogy idén a nagyvállalati felhasználók 30-40%-a is lecserélheti szervereit Windows 2000-re. A munkaállomások és a kis- és közepes vállalkozások piacán azonban lassabb lesz az átállás a Windows 2000 Professionalra. A cég ezért nem építi le a Windows NT 4.0 támogatását még egy ideig. Az operációs rendszer idén még biztosan a piacon marad, javításokat pedig még 2 évig terveznek kiadni, azoknak, akik egyelőre kivárnak.

A Windows 2000 árai közel megegyezik az NT 4.0 család áraival. A Professional változat dobozos kiszerelésben 77 400 forintért kapható, míg az ötfelhasználós szerver 256 ezer forint. Ennél jóval kedvezőbb ajánlatokat kínál több hazai viszonteladó is, akik NT 4.0 vásárlása esetén ingyenes frissítést biztosítanak Windows 2000-re. Ez egy alapszerver esetén mintegy 80 ezer forint megtakarítást és teljesértékű licencet jelent.

Az idei tervekben szerepel a Windows 2000 Datacenter Server (max. 32 processzor és 64 GB memória támogatása) megjelenése és a 64-bites szerver bemutatkozása is, feltéve, hogy a célhardver, azaz az Intel 64-bites utasításokat használó processzora még idén kijön a laborból.  • Tippek
  • Biztosítás