Nem kémkedik többé minden nap a Microsoft programja

2006.06.28. 16:20
A Microsoft megszünteti a kalózszoftverek ellen kitalált WGA-program a központtal naponta kommunikáló elemét. Mostantól is kémkedik a program, csak nem olyan gyakran.

A szoftveróriás június 27-én jelentette be, hogy egy automatikus frissítés segítségével visszahívja a több millió Windows XP eredetiség-ellenőrző (Windows Genuine Advantage, WGA) programjából a központtal napi szinten kommunikáló komponenst, írja az EWeek.com.

Ellenőrző kém

Másfél évvel ezelőtt találta ki a Microsoft a Windows Genuine Advantage programot, amely azóta a szoftveróriás egyik legfontosabb fegyvere lett a kalózok ellen. A Windows XP eredetiségét vizsgáló szoftverermodul telepítése egy éve kötelező, nélküle nem érhetőek el a Windows Update frissítései. A modul ellenőrzi, hogy a számítógépen legális Windows fut-e, és ha hamis, akkor rendszeresen szól a felhasználónak, és csupán a kritikus biztonsági javítások telepítését engedélyezi.

A Microsoft június elején ismerte el, hogy a tesztidőszakban a modul minden nap adatokat küldött a cég központi szerverére, monitorozva, hogy az ellenőrző program fut-e vagy sem. A biztonsági program eljuttatja a Microsoft szerverére a termékkódot, a pécé gyártójára vonatkozó információt, az alkalmazott operációs rendszer pontos típusát, a BIOS-ból kinyert, illetve a felhasználó területi és nyelvi beállításaira vonatkozó információkat is. Erről azonban elfelejtették tájékoztatni a több millió felhasználót. Június 12-én a cég bejelentette, hogy kizárólag a szerverkommunikációval kapcsolatos logfájlokból küld adatokat a Windows Genuine Check a Microsoft szervereinek, tehát kényes információk nem kerülnek a szoftveróriás kezébe. Elismerték a hibát, és azt állították, jelentősen csökkentik a bejelentkezések számát.

Ezután is kémkedik

Június 27-i bejelentéssel visszahívták a központtal naponta kommunikáló modult, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesz ellenőrzés. A WGA időnként továbbra is jelent a Microsoft szervereinek, a vállalat közleménye azt azonban nem fejti ki, mit ért az "időnként" alatt.

A leleményes felhasználók már korábban megtalálták a legális Windowst védő program ellenszerét: programot írtak amivel kikerülhető az ellenőrszoftver. A vonatkozó szájtokon lépésről lépésre segítenek a különböző megoldások használatában.  • Bérelnék
  • Bankszámla