Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Titokban telefonál haza a Windows?

2007.03.08. 17:55
Egy német biztonsági cég vizsgálata szerint a Windows operációs rendszer akkor is küld adatokat a Microsoft központjának, ha a felhasználó úgy dönt, mégsem kívánja telepíteni a Windows Genuine Advantage (WGA) nevű hitelesítő-programot.

Megy az infó haza (forrás: Heise)

A Heise Security munkatársai egy Ethernet sniffer programmal tesztelték le a Windows adatküldési szokásait. A vizsgálat szerint ha a WGA telepítését megelőzően a "mégsem" gombra klikkelünk, az operációs rendszer akkor is elküld bizonyos adatokat a Microsoftnak.

Többek közt az adott gépen futó Windows verziószámáról, az operációs rendszer nyelvéről, registry adatokról és a cookie-król is értesül a redmondi cég, olvasható az elemzésben. A kimenő adatokat egyébként megfelelően beállított tűzfal-alkalmazással lehet blokkolni.

A biztonsági cég szerint elképzelhető, hogy az elküldött adatok alapján pontosan beazonosítható az adott számítógép. A Heise megkereste a Microsoftot is az ügy kapcsán. A cégtől azt a választ kapták, hogy az adatgyűjtés célja, hogy a WGA minőségén javíthassanak. Arra azonban nem adtak választ, hogy az adatküldésről miért nem értesítik a felhasználókat.

Nem ez volt az első zavaros ügy a szoftverkalózok ellen kitalált WGA körül. Még nyáron, a tesztidőszak idején a WGA napi szinten küldött adatokat a felhasználókról a Microsoftnak. A cég később elismerte ezt, s változtattak az adatkérési eljáráson.