Lassan, de biztosan szorul vissza a Windows

2008.12.03. 10:07
Rekordot döntött az Apple részesedése az internetre csatlakozó gépek között, a Microsoft pedig két lélektani határt is átlépett lefelé a Net Applications piacelemző cég novemberi adatai alapján.

Az operációs rendszereknél a Windows fölénye továbbra is nyomasztó, viszont a folyamatos, lassú visszaszorulás most jutott el addig, hogy 90 százalék alá szoruljon a részesedése - ilyen pedig még nem volt 1999 óta, mióta ilyesfajta méréseket végeznek. Elemzők szerint a veszteség oka az, hogy a piacról lassan kikopó Windows XP-ről nem Vistára váltanak az emberek. Az elveszített felhasználókat az Apple szívja el a statisztika szerint, a Mac és az iPhone ugyanis egyaránt rekordot döntött: előbbi az internetre csatlakozó gépek 8,87 százalékáért, utóbbi a 0,37-ért felelős, ami egy telefonhoz képest egészen meghökkentő adat (annak tükrében például, hogy a Linux is csak 0,83 százalékot tud felmutatni). A tized ezrelékekben ugyan, de még kimutatható kategóriába esett még a Playstation 3, és a Sun saját Unix-verziója, a SunOS.

A böngészők versenyében is hasonló a helyzet, de ott a Microsoft-féle megoldás hanyatlása az élen már jóval előrehaladottabb. Az Internet Explorer részesedése 70 százalék alá esett, amire legutóbb a kilencvenes évek végén, a Netscape aranykorában volt példa. A Firefox átlépte a 20 százalékos határt, a Safari az Apple előretörésének megfelelően 7 százalék fölé tornászta a részesedését. A többi böngésző továbbra is egy százalék körül áll, ami nem túl jó hír sem a Google nagy reményekkel elindított Chrome-ja, sem az Opera, sem a csendesen haldokló Netcsape számára.  • Hírek
  • Személyi kölcsön