Kicsontozott operációs rendszer

2000.02.10. 18:38
Puritán, mint a skandináv bútorok, és ha túl sok programot nem tornyozunk a tetejére, nem is omlik össze. Ez a Windows 95, Microsoft első 32 bites operációs rendszere, amely az idén ünnepli ötödik szülinapját.

Sokan azt mondják, az újabb, nagy erőforrásigényű programok megjelenése folyamatos számítógépbővítésre késztet. Az operációs rendszer frissítéséhez előbb vagy utóbb a harver feljavítása is hozzátartozik, de a plusz erő megint hamar felemésztődik. Ezt a mókuskereket kívülről is lehet figyelni. Van ugyanis, aki meg van elégedve az öregecske gép és a megszokott oprendszer szimbiózisával.

Windows Me(-lyik?)

A Microsoft hamarosan piacra dobja a legújabb és legdrágábban kifejlesztett szoftverét, a Windows 2000-et. Az operációs rendszer elnevezése beugratós, ez nem a Windows 95/98 sorozat következő tagja, hanem az NT folytatása. Az otthoni operációs rendszerek következő generációját későbbre igérik, a neve a Windows 98 Second Edition nyomán Windows Me (Millenium Edition) lesz.

Hiszen nem hátrány az, ha ismerjük a gépünk összes nyűgét s baját, és ha az alkatrészek lefagyás nálkül elviselik egymást. Az USB port és a DVD meghajtó támogatása megspórolható, főleg ha soha nem rendelkeztünk ilyenekkel. De a saját munkánkat is megbecsülhetjük annyira, hogy az évek munkájával leszüretelt javításokat, a válogatott Y2K- és bugfixeket, illetve a bevált segédprogramokat nem kukázzuk le, hanem a működő egész megtartását választjuk.

Azokra a W95 hibákra, amelyek az évek során a felhasználók millióinak életét tették pokollá, már mind megszületek a javítások. A Winnuke és a lefagyasztás ellen egy OOB registry patch kell. 2 megabájt az Y2K update, és néhány segédállomány (comctl32.dll) frissítése is kellhet néhány program futtatásához. A kissé elavult tárcsázó az MS-DUN 1.3-al frissíthető. A W95-tel adott driverek elég jól használhatók, de ha kell valami újabb, a drivergyűjteményekben utána lehet nézni. Néhány speciális "tuning" beállítás alkalmazása előtt szintén kell javítóállomány.

A beépített Scandisk és a töredezettségmentesítő helyett a Norton Utilities vagy a Nuts&Bolts használata ajánlható. Ez utóbbinak a 6 MB-os telepítőállománya (hivatalosan már nem létezik, de a ZDneten véletlenül fentmaradt) csak akkor hajlandó futni, ha a rákattintás öt másodpercére 1998-ra visszaállítjuk a rendszerórát, aztán pedig nyomban visszaugrunk a jelenbe. De ez a program később igazán megszolgálja ezt a türelmet.

Rendszerkövetelmények

A hivatalos leírás szerint a Windows 95-et futattni képes minimális konfiguráció 486/25 MHz, 8 MB memóriával. Ez egyszerre eltúlzása és alábecsülése a rendszer erőforrásigényének. Kísérletképpen fel lett téve a W95 egy VGA videokártyával 4 MB RAM-mal szerelt 386-osra. Percekig tartott amíg elindult, az ablakok becsukása is legalább egy perc volt, de ment. Ugyanígy egy Pentium 100-ason 8 MB RAM-mal iszonyat lassú az internet, az oldalak között váltogatva hosszasan csörgeti a merevlemezt (a disk cache visszaolvasása ezerszer lassabb a RAM-nál).

Sokat dicsért remek tulajdonsága a W95-nek, hogy a DOS programok gond nélkül futtathatók alatta. Ami nem indul, ahhoz ki lehet lépni a hamisítatlan, puszta DOS-ba. Itt lehet szépen kérni, hogy ne jöjjön be a grafikus felület, viszont a W98-nál már trükközni kell ugyanehhez.

A Windows 95 telepítőállományai együtt alig 40 MB-ot nyomnak, ezért érdemes ezeket helyben, például egy másik partíción elmentve raktározni. Az (újra)telepítés, ha a merevlemezről történik, gyors gépen néhány perc alatt megvan. Lehet szerezni speciális scipteket, amelyek helyettünk mindig megnyomják az OK-t és így a telepítés magára is hagyható. A W95 gyógyítás alapfelszerelése egy CAB állomány böngésző: ha valamilyen program hiányzó segédfájl miatt kiabál, akkor azt a telepítőfájlokból elő lehet bányászni.

A Windows 95 legelső verziója nem tartalmazta az Internet Explorert. Teljesen kihagyva minden választható összetevőt, a telepítés 30-35 MB tárhelyen képes berendezkedni. Csodaszámba megy, hogy a System könyvtár sem nagyobb 15 MB-nál. Egy újratelepítés után már becsukott szemmel ki lehet jelölni az eldobható állományokat. Megy a kukába a Posta ikon az Asztalról, a hasznavehetetlen The Microsoft Network és az Exchange könyvtár. Kidobandó a komplett Help dosszié, nem kellenek a szöveges dokumentumok a Windows könyvtárból, kuka a Winfile (amúgy sem Y2K álló), a Progman, a Programcsoportok, a Winver és a Winpopup. Ezeken felül ki lehet kísérletezni, hogy melyik DLL kell a rendszerhez, és melyik foglalja a helyet csak a biztonság kedvéért.  • Tippek
  • Lakáshitel