Viola
-5 °C
-2 °C

Meghalt a Windows 98

2006.07.11. 11:45
Most érdemes újabb Windowsra vagy Linuxra váltania annak, aki mindeddig kitartott a Windows 98 operációs rendszer mellett. A Microsoft megszünteti a terméktámogatást, azaz nem lesz több biztonsági frissítés.

Július 11-én megszűnik a Windows 98, a Windows 98 Second Edition (SE) és a Windows Millennium Edition (ME) oprendszer támogatása, magyarán a Microsoft ügyfélszolgálatos szakértői keddtől nem válaszolnak a betelefonálók kérdéseire, ha a régi rendszerrel akad problémájuk. Nem lesz több biztonsági frissítés sem.

Az IDC elemzői szerint világszerte legfeljebb hetvenmillióan használják az említett oprendszereket, tehát számuk elenyésző az összes felhasználóhoz képest. Úgy tűnik azonban, hogy 2003-ban még elegendően voltak ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak a Microsoftra. A szoftvergyártó eredeti tervei szerint ugyanis ekkor kellett volna véget érnie a Win 98-korszaknak, de a felhasználók kibuliztak maguknak még háromévnyi törődést. Ez idő alatt ingyen letölthették a biztonsági frissítéseket, és pénzért kaphattak telefonos támogatást.

Több mint valószínű, hogy a Win 98 felhasználóinak javarésze otthoni felhasználó, vagy esetleg kisebb vállalkozás, a nagy cégek ugyanis néhány év elteltével leselejtezik a régi számítógépeiket.

Mentőöv

A változás annyit jelent, hogy a Win 98 ezentúl jóval védtelenebb lesz a támadásokkal szemben, mert a hekkerek által kihasznált hibák egyáltalán nem lesznek kijavítva. Egyébként a Microsoft többek között éppen azért szünteti meg a régi rendszer támogatását, mert az elavult technika önmagában is veszélyt jelent a felhasználóra. Mostantól akinek problémája van, kereshet megoldást a Microsoft terméktámogatási szájtján, de a BBC szerint ez csak további egy éven át, 2007 július 11-ig lesz biztosan elérhető.

Szerencsére nem maradnak teljesen magukra a Win 98 hívei, a finn F-Secure például bejelentette, hogy továbbra is megkapják a vírusadatbázis frissítését azok az ügyfeleik, akik Windows 98 rendszeren futtatják a vírusirtó szoftverüket. Sőt, Mikko Hypponen, az F-Secure vezető vírusvadásza egyenesen azt állítja, hogy a Windows 98 felhasználói nincsenek is olyan nagy veszélyben, mint azt sokan állítják, mivel az újabb vírusok nagy része egyáltalán nem tud lefutni a rendszerükön. Persze ő is megállapítja: a Windows 98 akkor igazán biztonságos, ha nincs rákötve az internetre.

Váltás

A Secure Science infóbiztonsági cég szerint van legalább egy olyan bűnözői csoport Kelet-Európában, amely kifejezetten a Windows 98 hibáira szakosodott, erre a rendszerre ír vírusokat. Ennek meg gazdasági oka van: a Win 98 használói kevésbé ismerik a veszélyeket, és valószínűleg idősebbek, ezért van mit kicsalni tőlük.

Most tehát érdemes újabb operációs rendszerre váltani. Aki nem feltétlenül akarja lecserélni a számítógépét, és nincs szüksége igazán extra programokra, annak jó választás lehet valamelyik ingyenes Linux disztribúció. Windows XP-re váltani azonban nem egyszerű, mert a Windows 98 minimális hardverkövetelénye sokkal szerényebb, mint a Windows XP-é.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!