Eleonóra
-1 °C
2 °C

Játékok gondjai Windows XP alatt

2001.09.07. 10:01
A Microsoft elismerte, hogy a számítógépes játékok gyengébben futnak az XP alatt, mint a korábbi operációs rendszereken. Ezzel egy időben a szoftverkonszern korábban példátlan kendőzetlenséggel beszél a Windows 98/ME instabilitásáról.
A WinInfo website munkatársával, Paul Thurrott-tal folytatott beszélgetésében a Windows XP termékmenedzsere, Kristian Gyorkos érdekes részleteket közölt az új operációs rendszerről. Például elismerte, hogy "elfogadható" szinten futtatja az XP a játékokat, de egy 3D-s játék esetében a Windows 98/ME-hez képest 5-10 százalékos a visszaesés.

A Microsoft elismerte, hogy a számítógépes játékok gyengébben futnak az XP alatt, mint a korábbi operációs rendszereken
Ezzel együtt az XP lényegesen stabilabbnak bizonyul, ami viszont azt is jelenti, hogy immár a Microsoft sem gondolja olyan megbízhatónak a 98/ME operációs rendszereket, mint korábban mindig hangoztatták. A termékbemutatókon az előadók rendszeresen ilyen érveket vonultatnak fel az XP mellett.

Lazítanak az aktiválási pórázon

Gyorkos arról is beszámolt, hogy a kötelező termékaktiválás feltételeit tovább lazítják. Így például lehetséges lesz a számítógép hat alkatrészének kicserélése anélkül, hogy újra aktiválni kellene a szoftvert.

Az olyan számítógépeken pedig, ahol előre telepítették az operációs rendszert, az aktiválás csak a BIOS-hoz kötődik. Ez annyit tesz, hogy tetszőleges bővítés végrehajtható, akár az alaplap is lecserélhető, ha ugyanannak a gyártónak a termékét építik be.

Dél-Korea az XP ellen

A világ legnagyobb szoftvercégének üzleti gyakorlatát hivatali bejelentések szerint Dél-Koreában is vizsgálják. A Daum Communications internetszolgáltató panasza nyomán rövidesen vizsgálat indul a Windows XP operációs rendszer miatt - közölte szerdán Szöulban a Fair Trade Commission (FTC).

A Daum azt rója a Microsoft szemére, hogy az XP és az interneten használatos különböző programok összekapcsolásával versenyellenes helyzetet teremt. A Microsoft Korea nem kommentálta a vádakat. A panaszt először alaposan kivizsgálják, mondta a szoftvercég helyi leányvállalatának szóvivője.

A Daum Communications az ország legnagyobb internetes portálját tartja fent. Panaszának indoklásában kifejti, hogy a Microsoft az operációs rendszerek területén élvezett előnyét arra használja, hogy a Windows XP és más Microsoft-programok telepítésére kényszerítse a koreai számítógépgyártókat. A cég reményei szerint a beadványa nyomán az országban felfüggesztik az XP bevezetését.

A szoftvercég ellen Amerikában és az EU-ben is kartellellenes vizsgálat folyik. Az USA-ban mindenekelőtt a Windows Internet Explorer böngészőprogrammal való összekapcsolását vizsgálják. Az európai vizsgálóbizottság a nagygépes piaci szegmens meghódítására tett próbálkozásokat, illetve a Windows és a zenei és videofájlokat lejátszó Media Player összeépítésének gyakorlatát vizsgálja.