Gerzson
-3 °C
3 °C

Nem szándékosak a Wingdings furcsa üzenetei

2001.09.24. 13:39
Újból fellángolt a New York-i támadások után a Microsoft operációs rendszerekben használt grafikai betűkészletről egy évtizeddel ezelőtt kezdődött vita. A szoftvercég újból biztosítja valamennyi felhasználóját, hogy a Word nem szándékosan tartalmaz furcsa "üzeneteket".
Az elmúlt napok folyamán az összesküvés-elméleteket elemző weboldalakon és levelezőlistákon különös figyelmet szenteltek azon fura grafikáknak, melyek a Word egyik beépített fontkészlete, a Wingdings használata alatt, a NYC betűket leütve megjelennek.

A felbukkanó kis képekből (halálfej lábszárcsontokkal, Dávid-csillag, hüvelykujját felfelé mutató kéz) néhányan arra következtettek, hogy a program rejtett antiszemita üzenetet tartalmaz.

Képbetűk
A Wingdings betűkészlet 220 apró képet tartalmaz, melyek betűkészletváltás esetén a billentyűzet kis és nagybetűinek, a számoknak és az írásjeleknek a helyére kerülnek. A grafikák az eredeti szándékok szerint általános grafikai szimbólumokat biztosítottak volna. A mosolygós és szomorú arcok, zászlók, nyilak és órák mellett számos vallás jelképeit is tartalmazza. Benne van több változatban a kereszt, a Dávid-csillag és az iszlám holdsarló és csillag szimbóluma.

A Microsoft ismét leszögezte, hogy a betűk és a képek között teljesen véletlen a kapcsolat. Felhasználói panaszok nyomán a Wingdings 1992-es bevezetése után egyébként vizsgálat indult a szoftvercégnél, de akkor sem találtak bizonyítékot bármilyen rosszhiszemű szándékosságra.

Az elmúlt napokban felbukkant lánc e-mailben mégis az állt, hogy a 'Q33NY' betűkombinációra (a levél szerint az egyik eltérített járat száma ez) a Wingdingsben előjövő ábrák különleges üzenetként értelmezhetők. A QQ33NY Wingdingsben leírva ugyanis két toronyházat, két repülőgépet, a halálfejet és a Dávid-csillagot eredményezi.

A fenti elmélettel csak az a gond, hogy a tornyokba ütköző két gép az American Airlines 11-es és az United Airlines 175-ös járata volt. A Microsoft szerint pedig a toronyként értelmezett képek teleírt oldalakat szimbolizálnak.

A Word nem szándékosan tartalmaz furcsa "üzeneteket"

"A Microsoft számára rendkívül szerencsétlen dolog, hogy egyesek a tragédia fényében ismét ezzel jönnek elő" - mondta a Wirednek Kimberly Kuresman, a szoftvercég egyik szóvivője. Felmerült egyébként kilenc évvel ezelőtt, hogy a vélt antiszemita üzenet miatt megváltoztatják a fontkészletet. De a vállalat végül úgy döntött, a betűk és a képek közti kapcsolat megváltoztatása túlságosan nagy problémákkal járna, beleértve azt is, hogy az eredeti változatban létrehozott jeleket nem lehetne átvinni az átrajzolt Wingdingset használó programokba.

A Webdingsben "I love NY" szerepel

Amikor 1997-ben a Microsoftnál az új grafikai fontkészletet, a Webdingset fejlesztették, a tipografikusok alaposan meggyőződtek róla, hogy a NYC betűkombinációhoz tartozó képeken nincs semmi kivetnivaló - mondta a szoftvercég szóvivője. Aki ezt így leírja, szem, szív és szimbolizált városkép (skyline) ábráit kapja, ami azt jelentheti: I Love New York.

I Love New York

Don Hosek tipografikus, a Serif "typeface magazine" szerkesztője elmondta: a grafikai fontok alkotói igazából nem figyelnek oda, milyen ábrák kerülnek az egyes betűk helyére. Van ugyanis elég jel és lehetséges kombináció ahhoz, hogy valami baljóslatút mindig ki lehet belőlük hozni. Mégis szokása a betűkészítőknek, hogy elhelyezzenek a készletben egy vagy két szándékos üzenetet, legtöbbször valami ártatlan dolgot, például egy logót. De ennek ellenére valószínű, hogy a Wingdings képeit véletlenszerűen generálták.

Hosek elmondta, hogy több mint egy évtizede személyesen ismeri a fontkészlet alkotóit. Szerinte Charles Bigelow és Kris Holmes bizonyosan nem akart megbántani senkit. "Ez a két legbékésebb ember a Földön. Nincs más lehetőség, csak a szerencsétlen véletlen sodorta egymás mellé az ábrákat" - mondta Hosek a Wirednek.

Bigelow és Holmes nem nyilatkozott a NYC zavaró ábráival kapcsolatban. A Microsoft a betűkészletet a Windows 3.1 kibocsátása előtt vásárolta meg. A Microsoft korábban sem feltételezte, hogy az alkotók bármilyen baljós üzenetet szándékosan rejtettek volna el.