Ágnes
-1 °C
2 °C

Jön az új mobil Windows

2005.05.10. 09:30
Az új mobil Word kezeli majd a táblázatokat és a beágyazott képeket, az Excel pedig végre grafikont is gyárt: Las Vegasban készülnek bemutatni a Windows Mobile 2003 utódját, a Magnetót.

Miközben a világ tekintetét Redmondra függesztve a Windows XP-t felváltó Longhornra vár, a Microsoft szinte a fű alatt elkészült okostelefonokra és marokszámítógépekre szánt új operációs rendszerével, a Magneto kódnévre keresztelt Windows Mobile 2005-tel. A Magnetót, ami a 2003-as rendszer második kiadását váltja, a hétfőn kezdődő Las Vegas-i mobilkonferencián készül bemutatni a cég, és bár sok mindent nem árult el róla, egy kiszivárgott verziót orosz hekkereknek már sikerült tesztelniük.

Új Media Player, gyors szinkron

#alt#
Ilyen volt...
Az előzetes adatok alapján a Magneto nem hoz forradalmi változást elődjéhez képest, inkább apró, a felhasználó kényelmét szolgáló módosításokat vezet be. Talán a legfontosabb újdonság, hogy a Magnetóba épített irodai alkalmazáscsomagnak, az Office Mobile-nak része lesz majd az eddig hiányzó a PowerPoint. A mobil Excel a mostanival ellentétben tud majd grafikonokat gyártani, a Wordben pedig megjelennek a táblázatok és a dokumentumokba ágyazott képek. Az új oprendszer a Windows Media Player legújabb, 10-es változatával érkezik majd, a telefonos modul pedig fényképes hívóazonosítóval bővül - ez utóbbit majdnem minden akciós mobil tudja, a Windows Mobile 2003 viszont még nem. A javított Bluetooth-támogatás mellett az oprendszer kezeli majd a GPS-vevő hardvert, és a pc-vel való kapcsolattartásra használatos szinkronszoftver, az ActiveSync új, 4.0-ás változata 10-15 százalékos sebességnövekedést ígér a mostanihoz képest.

A mobilpiacon nem rulez a Microsoft

#alt#
... ilyen lett.
A Microsoft annak ellenére rukkol ki a Magnetóval, hogy teljes bevételének csak elenyésző része származik mobilszoftver-eladásokból, az illetékes részleg pedig tisztán veszteséges. Igaz, az eladások nőnek: ezen a területen az elmúlt negyedévben nyolcvanmillió dollárt szedett be a Microsoft, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az okostelefonokra szánt operációs rendszerek piacán azonban a Symbian az egyeduralkodó: 2005 első negyedévében a Canalys kutatócég szerint a készülékek 61,4 százalékán ilyen szoftver futott, a Microsoft részesedése viszont még a 20 százalékot sem érte el. A másik két nagy játékos, a PalmOne és az új jövevény Blackburry 10,4 és 7 százalékot tudhatott magának az első negyedévben.