Árpád
-2 °C
4 °C

Teljes megszállás, a felhasználó áldásával

2002.07.05. 09:27
Egy szoftverfrissítés rendszerint arra szolgál, hogy javítsa egy program képességeit és felszámolja a hibáit. Ez történik a Media Playerrel is, a legújabb frissítés lefuttatása után. Folyamatosan ellenőrzi, milyen zenéket játszanak a gépen, és milyeneket nem. Egészen mellékesen pedig az operációsrendszer frissítését is elvégzi. A felhasználó mit sem szólhat, a frissítés előtt megjelenő szövegre nyomott OK-val mindehhez hozzájárul.
A Microsoft által az elmúlt héten nyilvánosságra hozott frissítésre már szükség volt, mert a Media Playeren korábban több biztonsági rést fedeztek fel. Ezek befoltozása emeli a biztonságot, de az állomány további ténykedésétől kissé megszédültek az informatikai szakértők.

Titkosügynök

A patch ugyanis egy potyautasként érkező digitális szerzői jogi szoftvert telepít, amely szükség esetén automatikusan frissíteni fogja magát. Magyarán szólva a Microsoft magához ragadja a jogot, hogy előzetes tájékoztatás vagy az elutasítás lehetősége nélkül programokat telepítsen a felhasználó gépére.

A gépre felkerülő másolásvédelmi szoftver feladata, hogy elejét vegye a másolásvédelemmel ellátott fájlok lejátszásának, rippelésének vagy átalakításának. Ezen kívül a szoftvercég előre bejelenti, hogy a Digital Rights Management ügyeivel összefüggésben szoftverfrissítést végezzen az operációs rendszeren.

Kattintás előtt olvasni

Ezzel kapcsolatban a frissítés futtatásakor kis ablakban megjelenő, de soha el nem olvasott licencszerződés a következőket közli:

Beleegyezését adja, hogy a digitális szerzői jogokkal védett tartalmak és szoftverek (a továbbiakban: biztonsági tartalmak) integritásának védelmében a Microsoft az operációs rendszer komponenseihez automatikusan biztonsági célú frissítéseket töltsön le az Ön számítógépére. Ezek a biztonsági célú frissítések esetleg akadályozni fogják Önt abban, hogy másoljon illetve lejátsszon biztonsági tartalmakat, és más programokat futtasson a gépén. Ha ilyen biztonsági frissítést biztosítunk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy weboldalon a frissítés céljairól megfelelő tájékoztatást adjunk.

A felhasználó gyakorlatilag azzal ad biankó felhatalmazást a szoftvercégnek a számítógépen zajló folyamatok cenzúrázására, és az operációs rendszer módosítására, hogy egy klikkeléssel elfogadja a licencszerződés feltételeit. Az emberek tudtuk nélkül fogják kiadni az engedélyt, mert az ingyenes programok apróbetűs feltételeit nem sokan olvassák végig.

Weben tájékoztatnak

A Microsoft abból indul ki, hogy eleget tesz a hasonló telepítési eljárásokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségének, ha egy külön weboldalt nyit, ahol a felhasználók utánanézhetnek, az utóbbi időben vajon mi minden landolt az otthoni gépükön.

Ez egy folyamat részét képezi, hiszen a szoftvercég egyre inkább automatizálná a szoftverfrissítéseket. Ami első hallásra kiváló szolgáltatásnak tűnik, a legszorosabban összefügg a felhasználóról, és az általa használt szoftverekről gyűjtött adatok kezelésével.

Személyi szám

A Windows XP regisztrációja volt az első fecske. Azóta a Windows 2000 frissítési funkciója szintén regisztrációhoz kötött, melynek során az adott számítógépet egyedi rendszámmal, az úgynevezett Globally Unique Identifierrel (GUID) látják el. A GUID révén a gép tévedhetetlenül azonosítható marad.

A szolgáltatás, ellenőrzés és a felhasználó számára végső soron ellenőrizhetetlen programfrissítések ilyen egymáshoz kötése aggasztja a fogyasztóvédőket, és okoz álmatlan éjszakákat az adatvédelmi szakértőknek. A mindenre kiterjedő boldogító OK megadásával a felhasználó elveszti az ellenőrzést a számítógép felett, és a jövőben meg sem tagadhatja bizonyos programok telepítését.

A Microsoft konkurensei közül néhánynak rémálomszerű kilátásai vannak, egészen pontosan a Palladium kezdeményezés részleteinek kiszivárgása óta. Hiszen az összefüggő biztonsági megoldás része lenne, hogy a védett számítógépen csak "megbízható", regisztrált programok futhassanak.

Az EU-nak nem tetszik

Nyomban felmerül a kérdés, ki dönti majd el, mi a megbízható, és ki kezeli azokat az adatbázisokat, melyek az automatikus frissítés során eldöntik, mi futhat a felhasználó gépén, és mi nem. Hiszen a felhasználó az egyszeri kattintással ahhoz is hozzájárul, hogy bizonyos programok futásának elejét vegyék.

Ilyenformán nem véletlen, hogy a brüsszeli kartellszakértők szokatlan gyorsasággal reagáltak. Philip Lowe, az EU legfőbb kartelljogi ellenőre már leadott egy figyelmeztető lövést Redmond irányába. Véleménye szerint ugyanis a Microsoftnak hihetően biztosítania kell, hogy a Palladium nem korlátozza a konkurencia jogait.

A brit The Register informatikai hírportál találóan kommentálja a Microsoft Media Playerbe csomagolt előretörését. Thomas Greene szerint a Microsoft ironikus módon éppenhogy annak irányába tett lépéseket, hogy az internetet a jelenleginél sokkal kevésbé megbízhatóvá tegye. A médiaszoftver frissítésével admin jogokat szerez az otthoni PC-n. És a biztonsági telepítéssel a Microsoft éppen hogy első rangú potenciális biztonsági kockázatot teremt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?