Móric
14 °C
17 °C

Teljes megszállás, a felhasználó áldásával

2002.07.05. 09:27
Egy szoftverfrissítés rendszerint arra szolgál, hogy javítsa egy program képességeit és felszámolja a hibáit. Ez történik a Media Playerrel is, a legújabb frissítés lefuttatása után. Folyamatosan ellenőrzi, milyen zenéket játszanak a gépen, és milyeneket nem. Egészen mellékesen pedig az operációsrendszer frissítését is elvégzi. A felhasználó mit sem szólhat, a frissítés előtt megjelenő szövegre nyomott OK-val mindehhez hozzájárul.
A Microsoft által az elmúlt héten nyilvánosságra hozott frissítésre már szükség volt, mert a Media Playeren korábban több biztonsági rést fedeztek fel. Ezek befoltozása emeli a biztonságot, de az állomány további ténykedésétől kissé megszédültek az informatikai szakértők.

Titkosügynök

A patch ugyanis egy potyautasként érkező digitális szerzői jogi szoftvert telepít, amely szükség esetén automatikusan frissíteni fogja magát. Magyarán szólva a Microsoft magához ragadja a jogot, hogy előzetes tájékoztatás vagy az elutasítás lehetősége nélkül programokat telepítsen a felhasználó gépére.

A gépre felkerülő másolásvédelmi szoftver feladata, hogy elejét vegye a másolásvédelemmel ellátott fájlok lejátszásának, rippelésének vagy átalakításának. Ezen kívül a szoftvercég előre bejelenti, hogy a Digital Rights Management ügyeivel összefüggésben szoftverfrissítést végezzen az operációs rendszeren.

Kattintás előtt olvasni

Ezzel kapcsolatban a frissítés futtatásakor kis ablakban megjelenő, de soha el nem olvasott licencszerződés a következőket közli:

Beleegyezését adja, hogy a digitális szerzői jogokkal védett tartalmak és szoftverek (a továbbiakban: biztonsági tartalmak) integritásának védelmében a Microsoft az operációs rendszer komponenseihez automatikusan biztonsági célú frissítéseket töltsön le az Ön számítógépére. Ezek a biztonsági célú frissítések esetleg akadályozni fogják Önt abban, hogy másoljon illetve lejátsszon biztonsági tartalmakat, és más programokat futtasson a gépén. Ha ilyen biztonsági frissítést biztosítunk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy weboldalon a frissítés céljairól megfelelő tájékoztatást adjunk.

A felhasználó gyakorlatilag azzal ad biankó felhatalmazást a szoftvercégnek a számítógépen zajló folyamatok cenzúrázására, és az operációs rendszer módosítására, hogy egy klikkeléssel elfogadja a licencszerződés feltételeit. Az emberek tudtuk nélkül fogják kiadni az engedélyt, mert az ingyenes programok apróbetűs feltételeit nem sokan olvassák végig.

Weben tájékoztatnak

A Microsoft abból indul ki, hogy eleget tesz a hasonló telepítési eljárásokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségének, ha egy külön weboldalt nyit, ahol a felhasználók utánanézhetnek, az utóbbi időben vajon mi minden landolt az otthoni gépükön.

Ez egy folyamat részét képezi, hiszen a szoftvercég egyre inkább automatizálná a szoftverfrissítéseket. Ami első hallásra kiváló szolgáltatásnak tűnik, a legszorosabban összefügg a felhasználóról, és az általa használt szoftverekről gyűjtött adatok kezelésével.

Személyi szám

A Windows XP regisztrációja volt az első fecske. Azóta a Windows 2000 frissítési funkciója szintén regisztrációhoz kötött, melynek során az adott számítógépet egyedi rendszámmal, az úgynevezett Globally Unique Identifierrel (GUID) látják el. A GUID révén a gép tévedhetetlenül azonosítható marad.

A szolgáltatás, ellenőrzés és a felhasználó számára végső soron ellenőrizhetetlen programfrissítések ilyen egymáshoz kötése aggasztja a fogyasztóvédőket, és okoz álmatlan éjszakákat az adatvédelmi szakértőknek. A mindenre kiterjedő boldogító OK megadásával a felhasználó elveszti az ellenőrzést a számítógép felett, és a jövőben meg sem tagadhatja bizonyos programok telepítését.

A Microsoft konkurensei közül néhánynak rémálomszerű kilátásai vannak, egészen pontosan a Palladium kezdeményezés részleteinek kiszivárgása óta. Hiszen az összefüggő biztonsági megoldás része lenne, hogy a védett számítógépen csak "megbízható", regisztrált programok futhassanak.

Az EU-nak nem tetszik

Nyomban felmerül a kérdés, ki dönti majd el, mi a megbízható, és ki kezeli azokat az adatbázisokat, melyek az automatikus frissítés során eldöntik, mi futhat a felhasználó gépén, és mi nem. Hiszen a felhasználó az egyszeri kattintással ahhoz is hozzájárul, hogy bizonyos programok futásának elejét vegyék.

Ilyenformán nem véletlen, hogy a brüsszeli kartellszakértők szokatlan gyorsasággal reagáltak. Philip Lowe, az EU legfőbb kartelljogi ellenőre már leadott egy figyelmeztető lövést Redmond irányába. Véleménye szerint ugyanis a Microsoftnak hihetően biztosítania kell, hogy a Palladium nem korlátozza a konkurencia jogait.

A brit The Register informatikai hírportál találóan kommentálja a Microsoft Media Playerbe csomagolt előretörését. Thomas Greene szerint a Microsoft ironikus módon éppenhogy annak irányába tett lépéseket, hogy az internetet a jelenleginél sokkal kevésbé megbízhatóvá tegye. A médiaszoftver frissítésével admin jogokat szerez az otthoni PC-n. És a biztonsági telepítéssel a Microsoft éppen hogy első rangú potenciális biztonsági kockázatot teremt.