Ágnes
-1 °C
2 °C

Térképen a web világa

2001.05.19. 15:30
Lassan átláthatatlanná válik az internetes adatmennyiség. Napi használói joggal fogalmazzák meg az egyszerűsítések, átnézeti ábrák és összefoglalók iránti igényüket. A hálózati telekommunikációs rendszerek megjelenítésére kézenfekvő a vizuális megoldásokat alkalmazni. Az internet komplexitását képi formába öntve nem csak a web méreteit, de annak alakját is meg kellett határozni. Milyen formájú lesz a Föld virtuális kontinense?
A Webmap készítői koncentrikus körök mellett döntöttek, így az ábrázolások távoli galaxisok képére és infravörös felvételekre emlékeztetnek. A zsúfolt területek vörösen izzanak, és az intenzitás a távolsággal egyre csökken. A telített sárga és zöld lassan halványzöldbe megy át. Az élénkebb foltok többszörösen csapatokba rendeződve úsznak az általános háttérben.

A kép a napi online tevékenység alternatív belépési pontja lehet. A Webmap esetében ugyanis egy böngészőről van szó, amelyet az Internet Explorerhez ingyenes kiegészítőként lehet letölteni. Ha a felhasználónak úgy tartja kedve, a bekapcsolódó gép nem egy kezdőoldalt jelenít meg, hanem egy áttekintő térképet.

A 'virtuális kontinens' térképe

A tájékozódáshoz kis ikonokat használhat. Az apró, hóval fedett hegycsúcsok a leglátogatottabb oldalakat jelentik, a kis piros négyzetek pedig a keresés eredményeit szimbolizálják. A Webmap felületén keresztül ugyanis keresni is lehet. Amit a Google rendszere kiköp, látványos folyamatban jelenik meg a képernyőn: a találatok négyezetei hangeffektusok kíséretében nyílnak ki a térképen.

A kiindulási szinten a találati eredmények a Recreation, Regional, Sports, Computers és a többi hasonló kategóriában elosztva jelennek meg. Az egyes területekre rá lehet közelíteni, és újabb alkategóriák jelennek meg.

Magyarországi honlapokat keresve túl sok mindent nem tudtunk kideríteni. A World kategória felől zoomolva Garfield képregényből, internetes játékházból és más kisgyerekekről szóló honlapokból áll az országunk.

A Regional kategória felől közelítve Magyarország már komoly webes tartalommal bíró helynek tűnik, viszont csak az angol nyelvű honlapokat vagy ismertetőket tudták felvenni a katalógusba. Ez még az insider tájékozódáshoz kevés, a Webmap telepítésével körülbelül azt tekinthetjük meg, mennyit tud rólunk a Google.