Gusztáv
3 °C
7 °C

Mégis túlélhet a Windows XP

2008.04.26. 12:39
A Microsoft igazgatója, Steve Ballmer egy konferencián azt mondta, a cég újragondolja korábbi tervét, miszerint júniusban leállítják a Windows XP további forgalmazását – írja az ABC News.

Ballmer csütörtökön, a belgiumi Louvain-La-Neuve Universityn rendezett sajtókonferencián ismerte be, gondolkoznak azon, hogy a tervezettnél tovább forgalomban tartják a Windows XP-t. A vállalat eredeti tervei szerint június 30-a után eltűnne az XP a boltok polcairól. A rajongók blogbejegyzésekben és petíciókban keltek ki az XP nyugdíjaztatása ellen, az egyik online petíciót több mint 164 ezer felhasználó írta alá. A protestálók azt szeretnék, ha a Microsoft a következő Windows megjelenéséig, tehát legalább 2010-ig életben tartaná az XP-t.

A megmozdulások oka az, hogy XP utódja, a Vista nem váltotta be a cég hozzá fűzött reményeit. A tavaly januárban debütált Vista fogadtatása meglehetősen vegyes volt, az otthoni felhasználók pedig az új operációs rendszer kipróbálása után azon a véleményen voltak, hogy jó lesz nekik az XP is. Nem csoda, hogy az eladási adatok is elmaradtak az elvárásoktól, ráadásul még az is kiderült, hogy a Vistával felszerelt gépek "Vista capable" matricájával csalt a Microsoft.

Ballmer nem árult el konkrétumokat az eredeti tervek esetleges módosulásáról, de hangsúlyozta, hogy ő a Vistában látja a jövőt. Szerinte ma a legtöbb számítógépet Vistával felszerelve veszik az emberek, és többnyire azok a nagyobb vállalatok vesznek XP-s gépeket, akik nem akarnak megküzdeni még az átállás problémájával.

A Microsoftot érintő más kérdésekre Ballmer semmitmondó vagy kitérő válaszokat adott. Úgy vélte, a Microsoft végül jó áron fogja megvenni a Yahoo-t. Korábban a redmondi óriás bő negyvenmilliárd dolláros ajánlatot tett a Yahoo-nak, amire a cég azzal reagált, hogy nincsen ellenükre a felvásárlás szándéka, csak az árat tartják túl alacsonynak. A legutóbb adott gondolkodási idő április 27-én jár le, ha addig nincs megegyezés, a Microsoft a Yahoo vezérkarának megkerülésével keresi meg a részvényeseket a felvásárlási ajánlattal.

Ballmer nem árulta el, megtámadják-e az EU korábbi döntését, ami 899 millió euróra bünteti a céget az unió trösztellenes határozatainak megsértése miatt – erre május első hetéig lenne lehetőség. Azt viszont elmondta, hogy használja a Facebookot. "Van vagy tíz Steve Ballmer a Facebookon, de az én profilom az igazi, egy olyan kép tartozik hozzá, amin én golfozok" – mondta Ballmer.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!