Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Linux az Xboxra

2002.07.03. 13:26
Az eddig csak programozók hobbijának tartott Xbox Linux projektnek jelentős lökést adhat az a - meg nem nevezett adományozótól származó - 200 ezer dolláros díj, melyet a sikeres megvalósítók között osztanak majd el. Bár a konzol csaknem száz százalékban PC-kompatibilis alkatrészekből épül fel, mégis jelentős problémákkal kell majd a programozóknak megküzdeniük.
Az Xbox Linux Project célja, hogy a Microsoft Xbox játékkonzolt asztali számítógépként is használhatóvá tegyék. A projektnek, melyet sokan eddig leginkább csak szabadidős elfoglaltságnak tartottak, minden bizonnyal jelentős lökést ad a sikeres megoldóknak járó 200 ezer dolláros díj, mely egy meg nem nevezett adományozótól származik.

A projekt egyik vezetője, Michael Steil a ZDNet-nek elmondta, hogy ő és a többi vezető ismerik a bőkezű támogatót, aki azonban megkérte őket, hogy ne hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát. Az Xbox Linux Project vezetői közölték, hogy a pénzt egy bizottság fogja elosztani, és mindenki részesül belőle, aki a megvalósításhoz hozzájárul.

Csábító terep

Az Xbox csábító terep a Linux-megszállottaknak, hiszen alkotóelemei szinte száz százalékosan PC-kompatibilisek. Ez elvben azt jelenti, hogy az Intel-alapú PC-kre tervezett Linux kisebb módosításokkal könnyen futtatható a konzolon. Ennek ellenére számos akadályt kell elhárítaniuk a programozóknak: ilyen például az Xbox speciális BIOS-a, mely csak Microsoft-programokat enged a gépen futni.

Csak szabályosan!

Az Xbox Linux Project csapata két részre osztotta a feladatot, egyenként 100-100 ezer dolláros díjazással. Az A jelű projektben egy módosított hardverű Xboxot kell a Linux futtatására rábírni. A legnagyobb díjat, 55 ezer dollárt itt az kapja, aki a gép BIOS-át kicseréli, hogy a merevlemezről lehessen az operációs rendszert betölteni. A B jelű projektben a hardver módosítása nélkül kell megoldani a feladatot. Itt egy olyan CD-meghajtó kifejlesztése a cél, mely segítségével akármelyik Xboxra CD-ről betölthető a Linux oprendszer.

Michael Steil hangsúlyozta, hogy az Xbox Linuxot teljesen törvényesen szeretnék létrehozni, ezért megkérnek minden olyan programozót, aki mélyreható ismeretekkel rendelkezik a konzol kódjáról, hogy ne vegyen részt a projektben. Nem fognak használni licenc nélküli fejlesztőkörnyezeteket sem, mint például az Xbox SDK-t (software development kit). Az Xbox rendszerének visszafejtését is csak a helyi törvények által engedélyezett mértékben végzik el.

A Sonynak már van

Nem az Xbox lesz az első játékkonzol, amelyen lehetővé teszik nyílt forráskódú operációs rendszer futtatását. A Sony már piacra dobott egy Linux-készletet a PlayStation 2-höz, ez a szoftveren kívül egy billentyűzetet és egyéb perifériákat is tartalmaz.