Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Linux az Xboxra

2002.07.03. 13:26
Az eddig csak programozók hobbijának tartott Xbox Linux projektnek jelentős lökést adhat az a - meg nem nevezett adományozótól származó - 200 ezer dolláros díj, melyet a sikeres megvalósítók között osztanak majd el. Bár a konzol csaknem száz százalékban PC-kompatibilis alkatrészekből épül fel, mégis jelentős problémákkal kell majd a programozóknak megküzdeniük.
Az Xbox Linux Project célja, hogy a Microsoft Xbox játékkonzolt asztali számítógépként is használhatóvá tegyék. A projektnek, melyet sokan eddig leginkább csak szabadidős elfoglaltságnak tartottak, minden bizonnyal jelentős lökést ad a sikeres megoldóknak járó 200 ezer dolláros díj, mely egy meg nem nevezett adományozótól származik.

A projekt egyik vezetője, Michael Steil a ZDNet-nek elmondta, hogy ő és a többi vezető ismerik a bőkezű támogatót, aki azonban megkérte őket, hogy ne hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát. Az Xbox Linux Project vezetői közölték, hogy a pénzt egy bizottság fogja elosztani, és mindenki részesül belőle, aki a megvalósításhoz hozzájárul.

Csábító terep

Az Xbox csábító terep a Linux-megszállottaknak, hiszen alkotóelemei szinte száz százalékosan PC-kompatibilisek. Ez elvben azt jelenti, hogy az Intel-alapú PC-kre tervezett Linux kisebb módosításokkal könnyen futtatható a konzolon. Ennek ellenére számos akadályt kell elhárítaniuk a programozóknak: ilyen például az Xbox speciális BIOS-a, mely csak Microsoft-programokat enged a gépen futni.

Csak szabályosan!

Az Xbox Linux Project csapata két részre osztotta a feladatot, egyenként 100-100 ezer dolláros díjazással. Az A jelű projektben egy módosított hardverű Xboxot kell a Linux futtatására rábírni. A legnagyobb díjat, 55 ezer dollárt itt az kapja, aki a gép BIOS-át kicseréli, hogy a merevlemezről lehessen az operációs rendszert betölteni. A B jelű projektben a hardver módosítása nélkül kell megoldani a feladatot. Itt egy olyan CD-meghajtó kifejlesztése a cél, mely segítségével akármelyik Xboxra CD-ről betölthető a Linux oprendszer.

Michael Steil hangsúlyozta, hogy az Xbox Linuxot teljesen törvényesen szeretnék létrehozni, ezért megkérnek minden olyan programozót, aki mélyreható ismeretekkel rendelkezik a konzol kódjáról, hogy ne vegyen részt a projektben. Nem fognak használni licenc nélküli fejlesztőkörnyezeteket sem, mint például az Xbox SDK-t (software development kit). Az Xbox rendszerének visszafejtését is csak a helyi törvények által engedélyezett mértékben végzik el.

A Sonynak már van

Nem az Xbox lesz az első játékkonzol, amelyen lehetővé teszik nyílt forráskódú operációs rendszer futtatását. A Sony már piacra dobott egy Linux-készletet a PlayStation 2-höz, ez a szoftveren kívül egy billentyűzetet és egyéb perifériákat is tartalmaz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!