Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

XP-light elavult gépekre

2005.05.13. 13:01
A Windows XP régi hardveren is futó, lebutított változatának fejlesztését jelentette be a Microsoft csütörtökön. Az Eiger néven futó, céges környezetbe tervezett platform az XP és a Windows CE tulajdonságait ötvözi egy kliensben.

A redmondi cég változatlanul azt állítja, hogy a legjobb megoldás a vállakozások esetében az elavult hardver lecserélése, illetve az XP legújabb verziójának telepítése. Ám azoknak a cégeknek, amelyek ezt nem tudják megtenni, a Microsoft az Eigerrel olyan megoldást ajánl, mellyel lépésenként fejleszthetik számítógépeiket, írta a BetaNews.

A Microsoft az Eigert a Windows XP teljes verziójára való átállás egyik állomásának tartja, illetve egy köztes lépésnek a Longhorn felé vezető úton. Az Eiger terminállá alakítja a gépet, ahol szerverekről futnak az alkalmazások.

Nem a Linux miatt

Az új fejlesztés elindításának hátterét és a Microsoft szándékait találgatva a Jupiter Research piacelemző cég szakértője azt mondta, a szoftveróriás nem a Linux térhódításának fenyegetésére válaszol. Joe Wilcox szerint az Eiger bejelentésének oka inkább az lehet, hogy a Microsoft imidzsét rontják régebbi operációs rendszereinek biztonsági rései.

A Jupiter szakértője azt mondta, a Microsoftot gyakran éri kritika a biztonsági rések sokasága miatt, miközben a cégek olyan operációs rendszereket futtatnak, melyek az internet előtti korból származnak. Wilcox szerint a tízezer dolgozónál többet foglalkoztató cégek 35%-a ma is Windows NT-t használ, 31%-uk pedig Windows 98-at.

"Nem abban rejlik a kockázat a Microsoft számára, hogy ezek a cégek Linuxra váltanak, hanem abban, hogy egyáltalán nem fejlesztenek" - mondta Wilcox. Az elemző szerint, ha egy nagy cég nem hajlandó költeni egy új számítógépre és a szükséges szolgáltatásokra, kicsi az esélye annak, hogy a Linuxot választanák, mely esetleg ennél drágább is lehet, a dolgozók átképzésének költségei miatt.