Szilárda
-4 °C
2 °C

'Szellem' gépel az XP-ben

2002.03.26. 13:36
A Newsbytes hírügynökség beszámolója szerint az utóbbi időben megszaporodtak az olyan esetek, ahol Windows XP tulajdonosok arra panaszkodtak, hogy szövegek gépelése közben véletlenszerűen plusz karakterek jelennek meg a képernyőn.
Ezek a betűk teljesen váratlanul, a semmiből bukkannak elő, különösen szövegek Word alatti bepötyögése, illetve az Outlook és az Explorer címsorába írás közben.

A beszédfelismerő a ludas

Mindenesetre a Microsoft szerint nincs szó szoftverhibáról, és rossz szándékú elektronikus betörők sem térítették el a gépet. A nevezett programok különös viselkedéséért a szoftvercég szerint a beszédfelismerő program tehető felelőssé.

Zajt gépel a program

Ezt sok PC gyártó eleve bekapcsolt állapotban telepíti (Sapisvr.exe), és így észrevétlenül folyamatosan fut a háttérben. A beszédfelismerő szoftver folyamatosan próbálja értelmezni a PC mikrofonján keresztül hallható zajt. Az eredményeket az éppen aktív szöveges ablakban pedig megörökíti, beszúrva néha néhány karaktert.

A mikrofon puszta kikapcsolása nem elegendő ahhoz, hogy az okoskodó program megszűnjön segíteni. Hiszen így is eljuthat hozzá egy alapzörej. A Microsoft azt tanácsolja az érintett felhasználóknak, hogy teljesen kapcsolják ki a beszédfelismerést, vagy fejezzék be a diktálási vagy parancsszavas üzemmódot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!