Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Microsoft-roham üzenőfronton is

2001.06.11. 17:23
A Microsoft egészen meglepő módon nem hagyja magát lenyomni az üzenőszoftverek piacán sem, ezért októberben megjelenő Windows XP operációs rendszerét Windows Messenger szoftverével szállítja, az AOL legnagyobb sajnálatára.
A Microsoft múlt héten bejelentette, hogy Windows XP operációs rendszerében új szoftverbe, a Windows Messengerbe olvasztja bele az eddigi videokonferenciára használatos NetMeeting és a néhánysoros üzengetésre MSN Messenger alkalmazását. Elemzők szerint ez a húzás lehet az igazi vonzerő a korábbi Windows-verzióikat bágyadtan frissítő felhasználóknak.

A Windows Messenger októbertől egymaga menedzserli majd az egyszerű szöveges üzenetek küldözgetését, az internetes telefonálást és a videokonferenciák szervezését. A technológia várhatóan kizárólag a Windows XP operációs rendszer felhasználói számára lesz elérhető.

Integráció

Az üzenőszoftverek piacán egészen 2001-ig magasan vezető America Online AOL Instant Messenger és ICQ szoftvereivel biztosnak tudhatta pozícióját. Az AOL a Time Warnerrel egyesülés idején sikerrel hárította üzenőszoftverei hálózatának megnyitását a konkurencia előtt, és továbbra is akadályozza a szabványos platformot, s ezzel a jelek szerint a Microsoft malmára hajtja a felhasználókat.

A Microsoft szerint 29,5 millió aktív felhasználóval világszerte az MSN Messenger program áprilisban beérte és le is hagyta az AOL 29,1 millió felhasználóját. Ehhez jön majd jövőre az új gépeken a Windows XP oprendszerrel előre telepített szoftver kiegészítve a Windows 95-ről, Windows 98-ról, Windows NT-ről és Windows 2000-ről frissítő felhasználók számával, és nem kell sokáig számolni, hogy kiderüljön: ez lenyomja az összes többi üzenőszoftver felhasználói bázisát.

Kommunikáció

Elemzők szerint a Microsoft kitűnően időzíti a szoftver megjelenését, egyrészt a szabványosítási káosz mellett ellépve még nincs késő kirántani a talajt a konkurencia alól (erre mondjuk a Microsoftnak sosincs késő), másrészt a számítástechnika fejlődésének harmadik szakaszában az emberek kommunikálni szeretnének elsősorban kézi vagy asztali gépeikkel, othhon vagy munkahelyükön.

Üzengetés, telefon és videokonferencia egy helyen

A Technology Business Research, az ARS és a Gartner elemzői is megegyeznek abban, hogy míg eleinte főként az irodai szoftverek miatt várásoltak az emberek PC-ket, a második szakaszban a cél az internetes elérés volt, most pedig a kommunikáció és ezen keresztül mindenféle eszközök PC-re csatolása lesz.

A Windows Messenger gyakorlatilag nem sok újat szállít, hiszen az MSN Messenger és a NetMeeting klasszikus példányok összegyurmázásából születik. A lényeg, hogy a júzerek egy darab, egyszerűen tálalt szoftveren keresztül vezethetik le összes kommunikációs igényüket.