Piroska
-1 °C
5 °C

Júliusban jön a néma Windows

2005.06.09. 16:07
XP N néven kerül nemsokára az európai boltokba az operációs rendszer kénytelen-kelletlen lebutított változata. Az "N" annyit tesz, hogy "nincs": az EU ugyanis arra kényszerítette a Microsoftot, hogy a tagországokban árusított Windows XP-ből hagyja ki a Media Player lejátszót.

Windows N-nek nevezik a Microsoft Windows XP operációs rendszerének lebutított változatát, ami gyakorlatilag csak abban különbözik nagytestvérétől, hogy a szoftvercég eltávolította belőle a hang- és videofájlok lejátszására alkalmas lejátszót, a Media Playert. A Windows N professzionális (Pro) és házi használatra szánt (Home) kiadásai július 1-től öt nyelven kerülnek az európai üzletekbe, és később további tíz nyelven is kaphatóak lesznek- ugyanannyiért, mint a Media Playerrel felszerelt, a világ boldogabb részein árult verziók.

"N" mint "nincs"

Az Európai Bizottság még tavaly év végén kötelezte a Microsoftot arra, hogy vegye ki az operációs rendszerből a lejátszót, mert annak integrációja versenyellenes, és sérti a független alkalmazások fejlesztői - így többek között az RealPlayer önálló médialejátszót készítő RealNetworks - gazdasági érdekeit.

A redmondi szoftvercég először úgy tervezte, hogy a médiátlanított változatot Windows XP Reduced Media Edition-nek, vagyis "csökkentett médiaképességű kiadásnak" nevezi majd, de az EU ezt is megfúrta: a bizottság döntését 2004 decemberében megerősítő Európai Bíróság (ECJ) ugyanis kimondta, hogy a buta változat elnevezésekor tartózkodni kell minden olyan "kereskedelmi, technikai vagy szerződésbeli terminustól, amely a Media Player nélkül forgalmazott változatot a teljes verzióhoz képest kevésbé vonzónak vagy kisebb teljesítményűnek tünteti fel."

A Microsoft az ítéletnek úgy tett eleget, hogy márciusban lemondott a "csökkentett" jelzőről: a júliusban piacra kerülő Windows dobozán egy piros "N"-nel hívja majd fel a figyelmet a videolejátszó hiányára, és a cég a dobozban elhelyezett szövegben magyarázza el, hogy az "N" azt jelenti: "Not with Windows Media Player".

Sok hűhó semmiért

Az XP N egyébként már január óta telepíthetnék a komputergyártók az újonnan forgalmazott gépekre, de a Microsoft szerint eddig egyetlen kereskedő sem élt a lehetőséggel. A buta Windowson a cég a lejátszó eltávolításán kívül csak apró változtatásokat eszközölt: megváltoztatta a zenefájlok regisztrációjának módját és kihagyta az XP-ből a My Music könyvtárban található mintafájlokat. Aki szeretné őket a Media Playerrel együtt Windowsában viszontlátni, ingyen letöltheti a restaurációs csomagot a Microsoft szájtjáról.