Konrád
8 °C
26 °C

Korlátozzák az XP online aktiválását

2005.02.28. 15:45
Hétfőtől nem működnek a Windows XP online aktiválása során az OEM (gyárilag telepített)termékkódok. A kiskapukat kereső felhasználók ugyanis rájöttek, hogy ezek a kódokat szinte bármelyik számítógépen használni lehetett. A döntés nyomán sok esetben a termékaktiválás csak telefonon lehetséges.
A Microsoft hétfőtől korlátozza a Windows XP frissen telepített példányainak online aktiválását. A lépés esetenként odáig vezet, hogy a termékaktiválás csak telefonon lehetséges, írta a heise.de híroldal.

Az amerikai szoftverkonszern a kalózmásolatok terjedésének megállítására szánta el magát a korlátozásra. A február 28-től életbe lépő változások kezdetben csak az OEM verziókra vonatkoznak, amelyeket elméletileg csak a világ 20 legnagyobb PC-gyártója telepíthet.

Telefonon kérhet bebocsátást

Mostantól ha az XP ilyen verzióját telepíti újra valaki, és elérkezik a termék aktiválásához, az nem sikerülhet a szokásos módon, az interneten keresztül. Az érintett vásárlóknak telefonon kell bejelentkezniük, és néhány extra kérdésre is fel kell készülniük.

A Microsoft a szigorítással kapcsolatban nem adott ki túl sok információt. A szoftverkonszern német leányvállalata a heise.de kérdésére viszont megerősítette a lépést.

Kiszivárogtak a licencek

Az indoklás szerint az aktiválás szigorítására vonatkozó döntés az OEM-licencek magánszemélyekhez szivárgása miatt vált szükségessé. Az XP kötelező aktiválása ellenére egyre több ilyen licenc bukkan fel számítógéptől függetlenül az üzletekben.

Az OEM-licencek rendszerint számítógéppel együtt járnak, és átalakítás nélküli hardver esetében nem is kell hozzájuk aktiválás, hiszen a számítógépekhez jár az adott konstellációhoz szabott Recovery (helyreállítási) CD.

Mindenre feldobálták

A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy az XP ilyen verzióit gyakran minden probléma nélkül lehet más rendszerekre is telepíteni, és az online aktiválás gond nélkül működik.

Ez a kiskapu a jelek szerint oda vezetett, hogy beindult az OEM-verziók termékkódjának élénk csereberéje. A Microsoft által most bevezetett szigorítással ennek vége szakad, mivel a felhasználónak a telefonos ügyfélszolgálaton be kell számolnia az XP megvásárlásának részleteiről is.

Egyelőre nem ismeretes, hogyan fogják szétválasztani a kalózpéldányokat és a magánszemélytől vett valódi OEM-verziókat, írta a heise.de.