Vilhelmina
10 °C
21 °C

Véget ért a Windows SP1 támogatása

2006.10.10. 11:20
Véget ért a Windows XP SP1 támogatása, tehát keddtől kizárólag az SP2 javítócsomaggal felszerelt gépek tudnak biztonsági frissítéseket letölteni.

A Microsoft keddtől nem támogatja a Windows XP Service Pack 1 (SP1) verzióját, tehát a felhasználóknak nincs választásuk: le kell tölteniük a több tucat megabájtos SP2 javítócsomagot. Máskülönben ezentúl nem kapják meg a rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges frissítéseket, amelyeket minden hónap második keddjén ad ki a Microsoft.

Elég kevés oka lehet annak, hogy valaki még mindig SP1-es javítócsomaggal felszerelt Windows XP-t futtasson a számítógépén, mivel az SP2 jelentősen megnövelte az operációs rendszer biztonságát. Eleinte igen sokan azért maradtak az SP1 verziónál, mert csak annak volt rendesen feltört (azaz lopott) változata, de információink szerint már SP2-es, minden biztonsági frissítéseket letöltő változatok is elérhetőek a kibertér alvilági bugyraiban.

Akinek fogalma sincs arról, hogy milyen XP van a gépén, ellenőrizheti a verziót, ha az Asztalon jobb egérgombbal rábök a Sajátgép (My Computer) ikonra, és kiválasztja a Tulajdonságok (Properties) menüpontot.

Várható volt

A Microsoft bejelentése egyáltalán nem váratlan, írta a ZDNet, a szoftvergyártó ugyanis korábban bejelentette, hogy a javítócsomagok támogatását a rákövetkező verzió megjelenését követően egy évig garantálja. Az SP1 2002 szeptemberében jelent meg, az SP2 meg 2004 szeptemberében.