Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az X1 készíti a Yahoo asztali keresőjét

2004.12.10. 11:25
A Yahoo! heteken belül megjelentetheti saját asztali keresőszoftverét, amellyel a felhasználók saját gépükön kereshetnek emailekre és egyéb fájlokra.

A nagy riválisokkal - a Google-lal és a Microsofttal - szemben a Yahoo nem saját berkein belül fejlesztett asztali keresőt, hanem vélhető lépéshátrányát ledolgozva megveszi azt az X1 Technologiestől.

A pasadenai cég régebb óta jelen van az asztali keresők piacán fizetős szoftverével, az X1 Search-csel. A több száz fájltípust kezelő program számukra átdolgozott változatát ingyenesen fogja terjeszteni a Yahoo.

Asztali vihar

Az asztali keresőket a következő lépésnek tekintik a keresők evolúciójában. A most kialakuló piac lázas verseny terepévé vált.

A három rivális keresőportál közül elsőként a Google mutatkozott be egy tesztverzióval az asztali keresőknél.

Az eszköz különböző aggodalmakat ébresztett a magánjellegű adatok biztonságával kapcsolatban. Például illetékteleneknek is hozzáférhetővé teszi a titkosított kapcsolaton keresztül igénybevett online szolgáltatások (banki oldalak, levelezés) lapjainak másolatait. A Google közölte: jelszavas védelmet és más adatvédelmi eljárásokat épít a keresőbe.

Beszólás, tromfolás

A Microsoft portálja, az MSN csütörtöki bejelentésében azt igérte, hogy az év végéig kiadják asztali keresőjüket. Előrebocsátották: a program akkor kerül ki, ha "eléri a fogyasztók által elvárt és megérdemelt minőséget".

A Yahoo semmi közelebbit nem árult el arról, hogy mikor mutatja be asztali keresőjét. Csütörtöki bejelentésükből - amellyel a Seattle Times tudósítója szerint az MSN aznapi közlését kívánták tromfolni - annyi derült ki, hogy az asztali keresőt internetes kereséssel egybefűzve szeretnék a júzerek gépeire juttatni.