Judit
3 °C
7 °C

Bugvadászat abszolút hallásúaknak

2002.09.10. 10:17
A számítógépes kódban gyakran bújnak meg nehezen felfedezhető hibák. Egy-egy hosszabb programban a program kódja sok ezer sort tesz ki, és a programozás egyik záró feladata annak végigpróbálása, hogy a szoftver egyes elemei hogyan képesek együttműködni. Brit kutatók zenévé alakították a kódot, és így a programozó hallja a megbicsaklást, vagyis a hibát.
Ezt a munkát úgynevezett debugger (hibakereső, tesztelő) szoftverekkel is el lehet végezni, miközben a felhasználó a program grafikai megjelenítését figyeli. Ez úgy segíti a hibakeresést, hogy láthatóvá teszi, a program mely részei kommunikálnak egymással.

A debug folyamán a számítógép audio rendszerének képességeit eddig nem vették figyelembe. "Ott hagynak egy teljesen kihasználatlan csatornát, míg vagyonokat költenek a vizuális megjelenítés egyre kifinomultabb formáira" - mondta a New Scientistnek Paul Vickers, a Northumbria egyetem kutatója.

Kollégájával, a Loughborough egyetemen dolgozó James Alty-val közösen Vickers kifejlesztett egy rendszert, amely automatikusan egyszerű zenévé konvertálja a Pascal programnyelven írt számítógépes kódot.

Stephen Brewster szerint, aki a Glasgow egyetemen programozás-elméletre specializálódott, a zene valóban segíthet a programozóknak ellenőrizni a kódot. "Az emberi fül igen alkalmas a rövid jelsorozatok felfogására, ebben néha még a szemnél is hatékonyabb" - mondta Brewster.

Hamis hangzás

Vickers és Alty bizonyos zenei frázisokat kötött különböző Pascal nyelven írt konstrukciókhoz, például a feltételes parancsokhoz és a visszacsatolásokhoz (loop). Így egy szintetikus hangjegy jelenti például az "IF TRUE" (ha igaz) feltételt. A korábbi pontra visszatérő hurkot pedig emelkedő hang kíséri.

Ha a kód különböző szakaszait összeépítik, kellemes hangzású jelsort kell képezniük. De ha egy loopot nem sikerül tökéletesen végrehajtani, a zene nem emelkedik megfelelően, és a programozó hallja a megbicsaklást, vagyis a hibát. Ehhez hasonlóan egy hibás feltételes parancs is hamisan cseng, és azonnal elárulja magát.

Vickers a rendszert a Loughborough egyetem 22 programozó hallgatójának bevonásával tesztelte. A feladatuk az volt, hogy hibákat keressenek egy döcögve működő programban a kód lapozgatásával. De a tesztszemélyek közül néhány ezzel egy időben hallotta is a program zenei változatát.

Van benne valami

Nagy átlagban több hibát találtak azok, akik hallották is a kódot. "Elég nagy volt ahhoz a két csoport teljesítménye közti különbség, hogy megérje tovább foglalkozni ezzel a módszerrel" - jelentette ki Vickers. A megvizsgált kis csoportnál viszont az nem derült ki, hogy az eredmények alakulásában mennyi múlott a programozási képességeken, és mennyi a zenei halláson. Ennek feltérképezésére a kutató további teszteket tervez.

A számítógépes programozás pszichológiája szakértőjének számító cambridge-i Alan Blackwell szerint a program kódjának hallhatóvá tétele segítheti a probléma megoldási képesség egyes formáit. De szerinte teszteket kell végezni még annak vizsgálatára, hogy ez valóban jobb eredménnyel jár, mint a más típusú megjelenítések.

Stephen Brewster eközben azt reméli, hogy a jövőben kifejlesztendő szoftverfejlesztő eszközök rendelkeznek majd egyszerű hangképző funkciókkal. Véleménye szerint "rengeteg érdekes dolgot kideríthetnének a programozók a saját munkájukról, ha az eredményt nem csak látják, de hallhatják is."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?