Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Háromezer javítócsomagot rendelne egy kanadai felhasználó

2004.10.04. 13:35
Az interneten gyorsan híressé válhat valaki olyan őrült ötlettel, mint amilyen az "alexburke" nicket használó user fejéből pattant ki. A kanadai srác arra volt kíváncsi, hogy mit tesz a Microsoft, ha az online felületen 150 példányban rendeli meg az Service Pack 2 javítócsomagot tartalmazó cd-t. A zsáknyi cd megérkezett, így alexburke rekordkísérletre készül: át akarja törni a háromezres álomhatárt.
Az SP2 működőképességével és biztonsági szolgáltatásaival kevéssé áll kapcsolatban az a teszt, amelyet a Microsoft kontójára végzett el egy kanadai fiatal. Csak a hecc kedvéért megrendelte a Microsofttól a Windows XP operációs rendszer SP2 javítócsomagját, méghozzá 150 példányban.

A fentieket részben magyarázza, hogy az SP2 cd-k ingyenesek, és a Microsoft szerint feltétlenül szükségesek a Windows XP biztonsági réseinek betömésére.

Túl kevesen keresik

A két hónapja elérhető frissítés internetes letöltés formájában, számítástechnikai magazinok cd kiegészítéseként a Microsofttól közvetlenül rendelhető cd formájában férhető hozzá.

Az eladott XP-k kiegészítése a szükséges frissítéssel a szoftvercégnek több százmillió dollárjába kerülhet, becsülte a Der Spiegel. A Microsoft szerint azonban még túl kevesen ismerték fel a SP2 jelentőségét.

Többszörözés

Alexburke esetében ez nem mondható el. A kanadai fiatalember augusztus végén hirtelen ötlettől vezérelve egy halom cd-t rendelt meg. Az oldalra beírta a címét, és kért egy példányt az SP2-ből.

#alt#
Köszönjük megrendelését
Forrás: alexburke.ca
A rendelés visszaigazolása után elkezdte nyomogatni a böngészője Vissza és az Előre gombjait, összesen 150 alkalommal. Nem sokkal később megérkezett a 150 darab visszajelző email is.

A kanadai Kingston városában működő Kingstoncomputerplanet számítástechnikai üzlet fórumában alexburke elsorolta az indítékait. Azt szerette volna kitapasztalni, mennyire okos vagy buta a Microsoft postázási rendszere, vagyis mikor kezdenek el kételkedni a megrendelések valódiságában.

Lefagyott a fórum

A jelek szerint viszont nem sokat kombinálnak a cd-k kiküldése során. Alexburke szeptember 7-én jelentette meg a történetét, kiegészítve a postán érkezett zsáknyi SP2 lemezről készített képekkel.

A fórum többi olvasója tetszéssel fogadta az eredményt, és gyorsan kiötlötték, hogy a következő cél egyetlen címre 3 ezer cd megrendelése legyen. Vajon ezt is gond nélkül teljesíti majd a Microsoft?

A fórumlakók lelkesedését a szervert üzemeltető szolgáltató törte le, amikor a megugró érdeklődés miatt leállította a társalgást. A Kingstoncomputerplanet ugyanis nagyon gyorsan túllépte az engedélyezett adatforgalmat.

Szétosztogatták

A Microsoft számára a rossz tréfa mégis jól sülhet el, legalábbis Kingstonban. Az alexburke által megrendelt cd-k a számítástechnikai üzlet polcain ingyen elvihető ajándék formájában landoltak, harminc darabot pedig állítása szerint az iskolájában osztogatott szét az értelmi szerző.