Tech-horoszkóp 2001

2001.01.04. 15:58
2000 dot.com-bukásokkal teli sötét hónapjai után, a várakozások szerint az új gazdaság idei éve továbbra is a nyereségességért folyó harc jegyében telik majd, különös tekintettel a fogyasztói elégedettség fokozására. Folytatódik a fájlcserélő rendszerek reneszánsza, és átértékelődhet mindaz, amit az internetes keresésről gondoltunk.
Idén egy fekete monolitot találnak majd a Holdon, Dave Bowman pedig egy hasonló kőzetdarabba repül bele a Mars közelében több mint százzal, miután kicsipegette a HAL-ból az hangkártyákat.

Biztosra vehető továbbá - Chinatown Online szíves közlése szerint -, hogy az idei a ,,télen alvó kígyó éve". Ennek jelentése, hogy nagy nehézségek várhatóak, amikor jó, ha az ember számíthat egy csomó másik emberre. (Az ősi kínai bölcsesség szerint fagyott kígyóban nincsen sávszélesség.)

Elégedett kígyók

Az internetes vállalatok a tavalyi sanyarúságokon okulva idén változatlanul visszafogják magukat. A piacelemzők egybehangzó véleménye szerint a dot.com- szektorban a versengés idén nem a növekedés vagy a reklámra költött összegek körül forog majd, hanem a fogyasztói bizalom elnyerése és a kapcsolatépítés körül.

Clinton és az ő digitális aláírása
Két amerikai példa: a Clinton által októberben ellenjegyzett digitális aláírási törvény értelmében 2001 márciusától már a hálózaton keresztül is törvényes módon lehet szerződéseket kötni. A fogyasztó biztonságérzete tehát fokozódik, de persze arra, hogy április környékén kitör egy hamisított digitális aláírással kapcsolatos botrány, úgy készülhetünk, mint a tutira.

A kapcsolatépítésre legyen példa, az internet első virágkora végén kötődött America Online - Time Warner házasság, amelyre hamarosan rábólint a Szövetségi Távközlési Felügyelet (FCC). Az AOL - Time Warner kábelrendszere három hónapig nyitva áll majd a vállalkozó internetszolgáltatók előtt, az állami szervek pedig gondoskodnak róla, hogy a Time Warner ne nagyon szedje rá az AOL versenytársait. Ennek köszönhetően az év végére egy eddig ismeretlen szolgáltatóból nehézsúlyú óriásvállalat válik, aki fölvásárol egy ma is közismert céget.

A Jupiter Research elemzője, Peter Marino szerint, mindezek mellett a siker titka idén az online tartalom okos kezelése. Ez várhatóan nagy dizájnváltásokkal jár majd, a panaszos levelekre sokkal okosabb válaszok érkeznek majd, továbbá az eddiginél is pontosabban szállítják majd ki az online rendelt árukat.

Fájlcserélő forradalom

Bármi is legyen a RIAA-per végeredménye, a Napster által elindított fájlcserélő forradalom idén is folytatódik.

A digitális zene gyors és olcsó beszerzésére alkalmas Napster felhasználóinak száma jelenleg körülbelül harmincötmillió körül tart, szoftver nem terjedt még ilyen sebességgel, mióta világ a világ. A második generáció pedig már ott gőzölög a világhálón.

Egyikük a szintén a nyílt merevlemezek elvén alapuló Pointera, amelyben a befektetők révén a Microsofton, és az Intelen kívül a Netscape-alapító Marc Anderseen keze is benne van. A Pointera a PR-emberek állítása szerint harmincszoros teljesítményt mutat az internet-keresés terén, a hagyományos keresőmotorokkal szemben. A Pointerát ezért elsősorban az nagy keresőportáloknak szeretnék eladni, akik töb hónapos késésben vannak, és ma már a teljes internetes tartalomnak mindössze felét látják.

A fálcsere terén továbbá nagy dobásra készül a Gnutella alkotói csoportjából kivált Gene Kan cége, a Gonesilent. A Gnutella-csapat eközben a szintén a következő fájlcserélő szoftveren dolgozik - ennek neve gPulp lesz, és minden elképzelhető fájl keresésére és letöltésére alkalmas lesz.

A Napstert nehéz lesz utolérni, de egy olyan szoftver, ami nem kergeti megszakadt letöltésekkel az őrületbe a felhasználót, még sokra viheti.

Bill Gates él

A Microsoft avétos antitröszt-pere jelenleg a fellebviteli szinten vegetál, miközben repül az idő és megváltozik a világ.

Bill Gates
Összefogtak ellenük
A szoftveróriás sorsa idén valószínűleg nem dől el, de nem kétséges, hogy az irtózatos összeggel kitömött George W. Bush végül felemeli a hangját, és a per a kezdeti szenzációértékének megfelelő csendben és jelentéktelenül veszik majd a felejtés szürkés színű ködébe.

A Microsoft feje idén amiatt fájhat, hogy mi következik abból a jóslatból, amelyet a nyílt forrású szoftverek prófétája, Eric S. Raymond fogalmazott meg. ESR szerint a hardver-árak csökkenésével a számítógépek árának egyre nagyobb százalékát képezi az operációs rendszer, így az árversenybe szorult kereskedők egyre szívesebben telepítenek majd Linuxot. A jóslat szerint ez rövid távon is a Microsoft bukásához vezethet, de amennyiben ez mégsem következne be - szerintem a józan ész ezt diktálja konkrétan - Gatesék önversenyeztetésen alapuló .Net stratégiája kisebb kudarcot szenvedhet a számítástechnikai óriásvállalatok védőszárnyai alatt nevelkedő Linuxszal szemben. Darabolás helyett ez is megteszi.  • Tippek
  • Hírek