Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

In memoriam Y2K

Világvége helyett hullámvasút

2001.01.04. 15:58
Fájlcserélő forradalom és féregvírusok, dotkom-bukták és gigafúziók, antitrösztper, agyelszívás, processzorháború, új játékkonzolok és a mobil internet térhódítása: világvége helyett hullámvasút a technológiai szektorban a 2000-es év során.

Alig egy évvel az elsô mp3-walkmanek megjelenése után a megzabolázhatatlan zeneformátum tovább menetelt. Az új piac reményében izgatott állapotba került hardvergyártók discman, autórádióba csatlakoztatható kazetta, karóra és hifiberendezés formájában is a lakosságra szabadították az mp3-at, ami lassan teljesen önállósódhat a számítógépektől.

Kevés mp3 sok CD-t legyőz

A hagyományos zeneterjesztés koporsóját azonban 2000-ben már nem csak közvetlenül az mp3-formátum hegesztette, az igazi veszélyt az ingyenes fájlcserélő hálózatok jelentették a lemezkiadó multikra. A Napster nevét ma már kevés zeneipari jogásznak kell bemutatni, miután a cég központi szerverein keresztül naponta többmillióan osztják meg egymással - jobbára illegálisan - a gépükön tárolt dalokat.

A Napster megosztotta a zenészeket és magára haragította a nagy lemezkiadókat is, akik kis híján lezáratták a cég szervereit, a végső döntés azonban még várat magára. A peer-to-peer, azaz a netre kötött gépek közötti közvetlen fájlcsere a Napsternél nem ért véget. Továbbgondolt változatai már központi szerverek nélkül működnek, a Gnutella és a Free Network Project tavaly még csak ízelítőt adtak erejükből. Ráadásul elkészült az mp3 szabad forrású alternatívája is, az Ogg Vorbis.

Osztódik és uralkodik

Net az Isten

A Microsoft visszaélt monopolhelyzetével és ezzel megkárosította a vásárlókat, ítélkezett április első napjaiban Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró, majd júniusban és elrendelte a vállalat két részre darabolását. Az ügyészség és 19 szövetségi állam pere azonban még meggyorsított eljárással sem zárulhatott ilyen könnyen. A legfelsőbb bíróság a felebbviteli bíróságra dobta vissza az ügyet, utóbbi pedig már több ízben ítélt a Microsoft javára a szövetségi ítéletek ellenére.

A redmondi szoftvercég februárban kiadta kezéből a korábban NT5 néven várt Windows 2000 operációs rendszerét, amely többek szerint a vállalat első tényleges használható szoftvere. A sikeres bevezetést azonban lassította, hogy az új oprendszerhez csak hónapokkal megjelenése után - ha egyáltalán - készültek el a meghajtószoftverek. A Microsoft júniusban bejelentette, hogy hamarosan szoftvereit központi szerverekről fogja leosztani a felhasználóknak, behatóbb részletekkel azonban nem támogatta meg futurisztikus vízióját.

Azonosítatlan támadó szoftverek

A számítógépzseni Mixter a legutóbbi idők DoS-hackertámadásai után vált ismertté

Február első hetében a legnagyobb online hírportálok és kereskedők kályhamelegben teázgató rendszergazdáit vágta haza egy vagy több tizenéves mókamester előregyártott, közkézen forgó támadószoftverekkel. A denial-of-service (DoS) támadással órákra megbénították a Yahoot és a Buy.com-ot<, az eBay-t, az Amazont, a CNN-t, a ZDNetet, az eTradet és a Dateket. Hetvenkét óra alatt nyolc többmilliós látogatottságú weboldal szervere volt kénytelen megtagadni a letöltéseket.

A mit sem sejtő Microsoft-felhasználók idegeit május óta féregvírusok borzolják. A szinte kizárólag Microsoft-levelezőszoftvereket támadó vírusok hadát a házifeladatként visszautasított, később jelszavak gyűjtésére használt I Love You indította el. Klónjai azóta havi rendszerességgel nekiindulnak az emailrengetegnek, hogy hívogató nevű csatolt fájljaikkal pusztítást végezzenek a merevlemezeken. A féregvírus okos találmány, önmaga reprodukálására képes, a kezdetleges mesterséges intelligencia a legbutább rendszereket támadja.

Dotkom-bukták és gigafúziók

Az internetes cégek 1996-óta tartó sikerhulláma tavaly a türelmetlen befektetők haragjára derékba tört. Akiknek nem sikerült időben létszámot és költséget csökkenteni, azok bezárhatták a boltot. Így járt például az Amazon több partnerüzlete is, a Living.com és a Furniture.com vagy a brit Boo.com.

Az AOL és a Time Warner házasságot kötött

Az év legnagyobb, kis híján lezárult egyesülése az America Online internetszolgáltató és a Time Warner médiabirodalom házassága egy 134 milliárd dollár értékű monstrumot eredményezett. A világ legnagyobb telefonos szolgáltatója a Warner kábeles hálózatával biztosította világelső pozícióját az elkövetkező évekre is.

A Mannesmann AG vezetése március végén aláírta a egyesülést a brit Vodafone Airtouch-csal. A Vodafone 203,8 milliárd dollárért vásárolta meg a Mannesmannt, és ezzel Európa legnagyobb távközlési vállalata jött létre. A francia közüzemi és médiacég Vivendi felvásárolta az észak-amerikai Seagramet, amivel egy 100 milliárd dollár tőzsdei értékű új cég kelt életre.

Mobilfront és processzorháború

A kéthavonta megjelent ellentmondásos tanulmányok összegzése után agyrákkeltő és egészséges mobiltelefonok mérkőzése egyelőre döntetlenre áll, bár az állítólagos károsultak december végén globális támadást indítottak a nemzetközi mobilgyártók és szolgáltatók ellen.

A WAP szinte minden árkategóriájú telefonban megjelent, bár használni csak kevesen tudják, és ők is csak lassan. A sláger Európában még mindig az SMS, Amerika azonban kimarad a jóból. A hálózatok sebességnövelését több köztes technológia ígérte a harmadik generációs telefonok megjelenéséig, ám hardveres támogatás hiányában a HSCSD 57,6 kbit/s-es illetve a GRPS 115 kbit/s-es suhanása 2000-ben elmaradt.

Márciusban az AMD elsőként dobta piacra 1GHz-es Athlon processzorát, amivel a processzortörténelem során először verte meg a piac több mint 80 százalékát lekaszáló Intelt. A sikerszéria egész évben folytatódott, az AMD nem csak a megahertz és az árversenyben, de teljesítményben is lenyomta az Intel színes reklámszkafanderben bohóckodó mérnökeit.

Agyelszívás és zsebben hordható agyak

Egyre nagyobb problémát okoz a nyugati országoknak a robbanásszerűen fejlődő információtechnológiai cégek képzett munkaerővel való ellátása. Amerika korlátlan számú munkavállalói vízummal várja a külföldi programozókat a következő három év során, Németországban pedig mintegy 75 ezer állást igyekeznek olcsó káeurópai szakemberekkel betölteni.

A Microsoft a Windows CE tündöklése és bukása után Pocket PC néven startolt operációs rendszerével próbálta megnehezíteni a piacvezető Palm Computing életét. A Palm Amerikában változatlan népszerűségnek örvend, bár a licenszével dolgozó Handspring váratlan sebességgel fogja ki a felhasználókat bázisából a látványos kiegészítőkkel, amivel a gépek digitális kamerává, mp3-lejátszóvá és mobiltelefonná bővíthetők.

Új domainnevek és játékkonzolok

A WIPO vasököllel csapott le a domainkalózokra, akik sorra adhatták vissza a nagyvállalatok, bejegyzett védjegyek és sztárok neveihez kapcsolható domaineket, mint a gép. Az internetes címeket kezelő ICANN egész évben a hamarosan megjelenő legfelsőbb szintű domainek körül pörgött. A többszáz kérvény közül hét csúszott át a rostán, az .aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name és .pro végű címek valamikor 2001 elején tűnnek fel élőben.

Játékfronton csöndesebb évet zártak a gamerek: megjelent az évek óta halogatott John Romero kultuszstátuszba hajszolt Daikatana gyilkolászós játéka, hatalmasat bukott, készítésének sanyarú körülményeiről regényeket írtak. A legnagyobb sikernek a Blizzard régenvárt Diablo2-je örvendhetett, míg konzolfronton beütött a Sony Playstation 2-es gépe, beépített DVD-lejátszóval. A karácsonyi szezonra gyártási hibák miatt azonban csak kevesen szerezhették be a csúcskonzolt. Akik lemaradtak, nem kizárt, hogy megvárják a Microsoft jövő őszre ígért Xbox játékgépét, ami várhatóan izomból szét fogja csapni a konzolpiac békésnek indult mezőnyét.