Viola
-5 °C
-2 °C

A kedvezmények eltörlése logikus, ám barátságtalan lépés

2002.04.29. 18:17
Az internetezők lázonganak, az internetszolgáltatók véleménye megoszlik a Matáv hétfőn bejelentett lépését illetően. A cég július elsejétől megszünteti átalánydíjas konstrukcióit: a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos kedvezményt. A Matáv szerint nem várható el, hogy piaci ár alatt kínálja bármely szolgáltatását. A PSINet ügyvezetője szerint logikus, az Inter.Net képviselője szerint elhibázott lépés volt a kedvezmények megszüntetése.
A Matáv hétfőn jelentette be, hogy július 1-jével kivezeti a piacról átalánydíjas konstrukcióit, a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos kedvezményt. A Matáv az átalánydíjas konstrukció megszüntetésével lehetővé teszi az internetszolgáltatóknak, hogy a bevételmegosztásból származó részesedésük összege nagyobb legyen. A Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény július elsejei megszüntetésekor már fél éve liberalizált lesz a hazai távközlési piac, ebben a környezetben a cég szerint nem várható el, hogy egy profitorientált vállalkozás mélyen a piaci ár alatt kínálja bármely szolgaltatását.

A PSINet szerint logikus, ám barátságtalan lépés

Az internetes kedvezmények megszüntetése a Matáv szempontjából logikus, a felhasználók szempontjából kétségkívül barátságtalan lépés volt, mondta el kérdésünkre Graur Tamás, a PSINet ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint a kedvezmények megszüntetése az ADSL-előfizetések számának növekedését eredményezheti. A Matáv lépésének hatását az ügyvezető igazgató szerint nehéz megjósolni, elképzelhető, hogy némileg csökken az internetfelhasználás mértéke, ám az előfizetők száma várhatóan nem lesz kevesebb pusztán ettől a lépéstől.

Az Inter.Net az internetpiac csökkenésére számít

Az Inter.Net képviselője szerint a Matáv a kedvezmények megszüntetésével az idei évre egyértelműen megállítja az internetes piac fejlődését. Tekintettel arra, hogy a felhasználás közel 70 %-a a kedvezményes időszakokra esett, idénre közel 10 %-os piaci zsugorodást várnak.

A cég határozottan visszautasítja, hogy a kedvezmények megszüntetését a Matáv az ISP-knek fizetendő díjmegosztási jutalékkal magyarázza. A Mindenkinek csomag nem tartozik a díjmegosztási rendelet hatály alá, vagyis a Matávnak semmilyen körülmények között nem kell jutalékot fizetnie ez után az internetszolgáltatóknak - áll az Inter.Net közleményében.

Bevételnövelési céllal magyarázzák a lépést

Az internetszolgáltató szerint fontos rögzíteni azt a tényt, hogy "a Matáv a mai napig nem fizetett az internetszolgáltatóknak 1 forintot sem a díjmegosztási rendelet alapján, ezzel szemben minden lehetőséget megragad, hogy ne kelljen fizetnie". A közlemény szerint az internetszolgáltatóknak határozott szándékuk, hogy amennyiben a Matáv átadja a rendelet szerint nekik járó jutalékot, azt díjcsökkentés formájában továbbadják felhasználóiknak.

Az Inter.Net szerint vélhetően a Matáv, látván a hagyományos telefonpiac visszaesését, a mobilpiac növekedésének megtorpanását a harmadik stratégiai üzletágából az internetes piacból reméli biztosítani a cégcsoport kiemelkedő profitját. Tehát a kedvezmények eltörlésének egyetlen oka, hogy a Matáv növelje bevételét - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!