Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Schwarzenegger nyitja meg a Cebitet

2009.03.03. 09:57
A tavalyinál szerényebb Cebit kezdődik március 3-án. A legnagyobb informatikai és telekommunikációs vásáron nagyjából 26 százalékkal kevesebb kiállító lesz, mint tavaly. Az egyik legnagyobb látványosság Arnold Schwarzenegger lesz.

Már tavaly is azt gondoltuk, hogy nem feltétlenül érdemes egy laikusnak a Cebitre látogatnia, de idén még kevesebb indokot tudnánk felsorolni a vásár mellett. A Cebit ugyanis, amely mostani formájában 1986 óta létezik, az utóbbi évben jelentősen összezsugorodott: bár a helyszín ugyanaz a hatalmas négyzetméteres vásárcsarnok, mint tavaly, most csak 4300 kiállító lesz jelen, ez pedig jó 26 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi 5845 kiállító. Nehéz ebben nem észrevenni a gazdasági válság hatását.

Azért 69 ország legnagyobb cégei így is képviseltetik magukat legújabb fejlesztéseikkel, és a szervezők sem látják olyan sötéten a helyzetet. 200 új kiállító is jelen lesz, és a nagy IT-cégek mind béreltek pavilont, így a Cebiten lesz idén többek között a Microsoft, az Intel, az IBM, az SAP, a Panasonic, a HP, a legnagyobb európai telefonszolgáltatók, a Samsung, az Acer, és a Dell is visszatért (a cég tavaly nem vett részt a rendezvényen).

A pavilonok mellett Arnold Schwarzeneggert is meg lehet tekinteni, ugyanis a szakmai rendezvényeket követő első nyilvános napon, március 3-án a Cebit 2009 díszvendégeként a kaliforniai kormányzó nyitja meg a kiállítást, ami ezután március 6-ig tart. Schwarzenegger a zöld technológiák nagy támogatója, Kaliforniában szeretné elérni, hogy minél több otthon napelemekkel működjön, ezen kívül az államban keresztülvitt egy törvényt, ami 2020-ig az üvegházhatású gázok 25 százalékos kibocsátáscsökkentését írja elő. Erőfeszítéseiért egy díjat is átvehet majd a rendezvényen.

A zöld technológiák egyébként is kitüntetett figyelmet kapnak a Cebiten, akárcsak tavaly: 2500 négyzetméteren csak ilyen termékek, illetve ilyesmivel foglalkozó cégek mutatkozhatnak be. Energiatakarékos notebookokra és kijelzőkre biztosan lehet számítani. Külön szekció foglalkozik az e-egészségüggyel, a monitorozó rendszerek és a telemedicina egyéb termékei az egyik olyan terület, ami több kiállítót vonzott idén, mint tavaly. Kiemelt figyelmet élveznek még a modern adattárolási technológiák és az RFID-chipes alkalmazások.

Nem gondoltuk volna, hogy egy alaplap lehet szép is
Nem gondoltuk volna, hogy egy alaplap lehet szép is

Bár a Cebit leginkább az egymással üzletelő kiállítóknak és ügyfeleiknek nagy esemény, az egyszeri látogató is belebotolhat érdekes kütyükbe. Az MSI például bemutat egy csúcsvideokártyát, az MSI N260 egy gyárilag tuningolt Nvidia Geforce GTX 260 grafikus processzorra épül. A cég X-Slim notebookjait is meg lehet majd nézni, közülük a legkisebb alig 1,3 kilós és 13,4 colos kijelzővel rendelkezik. Az Asus egyik nagy dobása a Marine Cool nevű dizájnos alaplap lesz, de pletykálják, hogy az Eee PC Shell netbookot is kiállítják – ez az Eee PC S101 energiatakarékosabb verziója volna 10 hüvelykes kijelzővel. Ne ha ezt nem is, egy 10 hüvelykes netbookot biztosan láthatnak majd a látogatók, a Dell Inspiron Mini 10-et. A Lenovo inkább erősebb gépekkel próbálkozik, például a 17 colos W700ds-sel, aminek egy kihúzható kijelzője is van. A következő napokban részletesebben is beszámolunk a Cebit 2009 nagyobb dobásairól.