Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Válságban fellendül a doménbiznisz

2009.03.06. 11:58
A kilencvenes évek végén, a nagy dotkom-összeomlás előtt nem volt ritka, hogy milliókért cserél gazdát egy-egy jól hangzó webes cím. A jelenség most erősebb, mint valaha, annak ellenére, hogy gazdasági válság van.

Minden idők harmadik legnagyobb doménbiznisze lett a vége annak az árverésnek, amit a toys.com internetes címért írt ki annak tulajdonosa, a Faculty Lounge nevű cég (ők egyébként egy hasonló árverésen jutottak hozzá a névhez, 1,25 millió dollárt fizettek érte). Az aukción meglepően sokan licitáltak a doménre, de amikor az ár elérte a 3 millió dollárt, csak két komoly érdeklődő maradt: a Toys R Us áruházlánc, és a National A-1 reklámügynökség. Végül előbbié lett a cím, 5,1 millió dolláros áron. Ennél drágábban csak két esetben adtak el internetes címet: a business.com 1999-ben, a dotkom-őrület csúcspontján 7,5 millióért, míg a sex.com 2007-ben 14 millióért cserélt gazdát.

Az utóbbi időben megháromszorozódott a domének piacán a forgalom - árulta el a BBC-nek Nora Nanayakkara, a doménkereskedelemmel foglalkozó brit Sedo cég képviselője. Az árak viszont nem emelkednek: 2007-ben átlagosan 1976 fontot fizettek egy .com végződésű doménért a jól hangzó címre vadászó ügyfelek, 2008-ban pedig 1904-et (650-680 ezer forint).

A gazdasági válság rákényszeríti a cégeket, hogy megtalálják a leginkább költséghatékony módokat az üzlet bővítésére (vagy éppen szinten tartására) és a hirdetésre. Ez pedig az online irányba való terjeszkedés. Főleg a kiskereskedelem világára jellemző ez, ahol még mindig kisebb a konkurenciaharc, illetve egy webes bolt felépítése és fenntartása is jóval olcsóbb, mint egy hagyományos áruházé.  • Vennék
  • Hírek