Ágnes
-1 °C
2 °C

Hétmilliárd dollárért venné meg az IBM a Sun-t

Index/Napi Online
2009.03.18. 17:06
Az amerikai üzleti lapok értesülései szerint az IBM jelenleg is tárgyal a Sun Microsystem bekebelezéséről. Ha a hétmilliárd dolláros tranzakció létrejön, az IBM hatalma jelentősen megnő a webes, szoftver, pénzügyi és távközlési piacokon.

Felrázta a Szilícium-völgyet a hír, hogy az IBM felvásárolná a Sun Microsystemst. A vállalatok a nyílt forráskódú szoftverek erős támogatói, és a két cég együtt a Unix-piac 65 százalékát, a teljes szerverpiac 42 százalékát uralná, írja a New York Times.

Egyelőre sem a Sun, sem az IBM szóvivője nem reagált a hírekre. Elsőként a Wall Street Journal írt a vásárlásról, 6,5 milliárd dollárt említve, de aztán a New York Times már 7 milliárd dolláros árról írt. Az összeg a Sun keddi záróárának több mint 100 százalékát kitevő prémiumot jelent.

Eddig az IBM legnagyobb vásárlása a 4.9 milliárd dollárért 2008-ban megvásárolt Cognos szoftvercég, előtte pedig a 2002-ben 3,9 milliárd dollárért beolvasztott PricewaterhouseCoopers volt.

Jól járna az IBM a Sun felvásárlásával, mert az IBM olyan vállalatot szerezne, amely nemcsak hardverek terén, hanem szoftver-innovációban is komoly eredményeket ért el. A Sun egyik nagy fejlesztése a Java programozási nyelv, ami a számítógépeken és több mint egymilliárd mobiltelefonon is működik, valamint a Solaris operációs rendszer, amit szervereken futtatnak. Emellett a Sun sok kulcsfontosságú nyílt forráskódú projekt támogatója, ilyen például a MySQL és az OpenOffice.

Fogyasztói igények vs újítások

Egy lehetséges akvizíció különböző kultúrájú társaságokat ötvözne egybe. Míg az IBM ott bábáskodott az iparág megszületésénél, és elsősorban a fogyasztói igényekre fókuszált; a Sun az 1980-as évek Szilícium-völgyében nőtt föl, nagy újítások tömegét hozta, ám a dotkomlufi ezredfordulós kipukkanása óta nehézségekkel küzdött. A Sun Microsystems az internet fellendülése alatt szerver rendszerek nagy eladója lett, de vélemények szerint túlságosan későn lépett az Intel és az AMD csipjeit alkalmazó alacsonyabb költségű szerverek trendje felé.

Amennyiben megvalósul, a felvásárlás egyúttal az IBM közelmúltjával is szakítást jelentene. A vállalat az elmúlt években szoftver- és szolgáltató cégeket vásárolt, közben azonban eladta hardver- és személyi számítógépes üzletágát. Bevételeinek több mint felét szolgáltatási tevékenysége biztosítja, de a szoftverüzletág is jól jövedelmez; a Sun megszerzésével a hardveregység a jövedelmek közel egyharmadát adhatná.

Rosszul ment a Sunnak

A Sun részvényei az elmúlt évben kezdtek mélyrepülésbe, miután a társaság túlságosan is a pénzügyi szektornak szánt értékesítésétől függött, ami a gazdaság egyéb részeinél hamarabb került válságba. A Sun a decemberben véget érő második üzleti negyedévben 209 millió dolláros veszteséget jelentett, így az IBM profitábilitását csökkenthetné megszerzése. Az elmúlt hónapokban állítólag a vállalat több nagy technológiai céget keresett meg az akvizíció ügyében, írja a Wall Street Journal. A tranzakció, amely az IBM történetének legnagyobb ilyen ügylete lenne, a lap szerint erősíthetné a társaság pozícióit nagy riválisával, a Hewlett-Packarddal szemben.

Az IBM már jelenleg is a világ elsőszámú szervergyártója, részesedése 31,4 százalék a HP 29,5, a Dell 11,6, és a Sun 10,6 százalékos szeletével szemben az IDC adatai szerint. A felvásárlás piacfelügyeleti aggályokat is felvethet, annál is inkább, mivel Barack Obama elnök jelöltje a trösztellenes hivatal élére, Christine Varmey a vélemények szerint elődjénél szigorúbb álláspontot képvisel az ilyen egyesülési ügyekben.

Szárnyalnak a Sun részvények a bejelentésre

Az amerikai határidős indexek szerdán alig változtak, mert az IBM-es bejelentést ellensúlyozta a Federal Reserve ma befejeződő tanácsülésének kimenetelével, a kiadandó nyilatkozat megszövegezésével kapcsolatos várakozás. A Sun Micro árfolyama viszont az elektronikus kereskedésben több mint 60 százalékkal ugrott.