Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Steve Jobs a legrosszabbul fizetett informatikai cégvezető

2009.03.26. 16:29 Módosítva: 2009.03.26. 16:29
Elkészült a 25 legfontosabb vállalatvezető fizetését összegyűjtő lista, amiből kiderül, hogy sokszor a legrosszabbul kereső CEO-k érik el a legjobb eredményeket a szakmában.

Az informatikai cégek vezetői a legjobban fizetett CEO-k közé tartoznak. Nem felétlenül az alapfizetésük magas, de a bónuszoknak, részvényopcióknak hála sokszor nyolc-kilenc számjegyű összeget tehetnek zsebre évente. A Networkworld összegyűjtötte a legjobban kereső vállalatigazgatókat.

Elsőkből az utolsók

jobs

A lista 25. helyén Steve Jobs áll, aki 2008-ban egy dollár keresett: ugyanannyit, mint 1997-es visszatérése óta mindegyik évben. A legendás vállalatvezető nem kapott részvényopciót, a vállalat papírjai közül azonban továbbra is birtokolja azt az 5,5 milliót, amiből visszatérése óta egy darabot sem adott el. Ahogy Jobs mondja, érdekei így szorosan összefüggnek az Apple érdekeivel, ha a cégnek jól megy, azzal ő is nyer. Bár a világgazdasági válság erősen éreztette hatását a cég részvényeinek az árfolyamán, a forgalom egy év alatt 24 milliárd dollárról 32,5 milliárdra nőtt, a nettó bevétel 3,5-ről 4,8 milliárdra emelkedett, ráadásul a bankban 25 milliárd dollár áll, amihez bármikor hozzányúlhat az Apple, ha mégis beütne a baj. A vállalatvezető magánvagyonát egyébként 3,4 milliárd dollárra teszik, ami elég fedezetet nyújtana a 13., a 14., a 15., sőt, pár százalékos részvényerősödés után a 16. havi nyugdíj kifizetésére is Magyarországon.

Jobsnál sokkal jobban keresett Steve Ballmer, aki 1,4 millió dollárt tehetett zsebre. Ebből 640 ezer dollárt tett ki a fizetés, 700 ezer a bónuszból és egyéb kompenzációból jött össze. A szakember további juttatásokat nem kapott, pedig a tavalyi évben a Microsoft 26 százalékkal növelte a profitját. Azért ne sajnáljuk Ballmert, akinek magánvagyonát 15 milliárd dollárra teszik, amiből nemcsak 26. havi nyugdíjakat lehetne osztani Magyarországon, de a költségvetési hiányunkat is be lehetne foltozni több mint kétszer.

Helyettes az élbolyban

A cégét saját magáról elnevező Michael Dell kétmilliót vitt haza, míg Jonathan Schwartz, a Sun indián-orosz-walesi-magyar származású vezetője 11,1 millió dollárt, valamivel több mint kétmilliárd forintot tehetett zsebre. A 44 éves szakember fizetése úgy nőtt 44 százalékkal egy év alatt, hogy közben vállalata stagnálásba kezdett.

Az IBM vezetője viszont alig keresett többet, mint egy éve, pedig vállalata bevétele közel húsz százalékkal nőtt egy év alatt. Sam Palmisano így sem járt rosszul, hiszen 21 milliós fizetésével az ötödik legjobban kereső CEO lett 2008-ban.

Negyedik a Motorola CEO-helyettese lett 24,2 millió dollárral, egy olyan vállalat helyettes vezetője, amelyik az elmúlt években folyamatosan gyengült.

A dobogó

Harmadik lett Mark Hurd, a 13 százalékos erősödő HP vezetője 34 millió dollárral, második az Oracle karizmatikus CEO-ja, Larry Ellison 84 millióval: az összeg jelentős része a vállalat eredményeitől függő jutalmakból állt össze, ebből tehát sejteni lehet, hogy 2008-at jól zárta az Oracle.

SanjayJha

Az első helyen nagy meglepetésre Sanjay Jha, a Motorola vezetője végzett 104 millió dollárral. Annak a vállalatnak a CEO-ja, aminek 18 százalékkal csökkent a bevétele egy év alatt, és aminek a vesztesége 49 millió dollárról 4,2 milliárdra nőtt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem Jha hozta a bajt a cégre, hiszen csak 2008-ban vette át a Motorola vezetését, korábban a Qualcommnál dolgozott. A részvényesek abban bíznak, ő lesz az a szakember, aki kirángatja a mobilcéget abból a gödörből, amibe az elmúlt években belemászott.  • Vennék
  • Hírek