Auguszta
-4 °C
2 °C

120 megás net lesz az UPC-nél

2009.03.31. 19:40
Április 1-jétől változatlan előfizetési díjak mellett jelentősen tovább növeli kábeles internet-csomagjainak sebességét a UPC Magyarország. A csomagok nagy részében a jelenlegi letöltési sebesség automatikusan megduplázódik. Az elérhető legnagyobb sávszélesség 30 megabitre nő, de még idén jön a 120 megabites ultragyors netszolgáltatás is.

A kábelhálózat és a hálózati kapacitás folyamatos fejlesztésének eredményeként újabb sebességnövekedésben részesülhetnek a UPC netelőfizetői – írja a cég sajtóközleménye. Április elsejétől a UPC jelenlegi kisebb (chello start és bronze) csomagjainak letöltési sávszélessége megduplázódik, a közepes (silver) csomag sebessége a másfélszeresére nő, míg a leggyorsabb (gold) szolgáltatásé is 25 százalékkal bővül. A kábelhálózaton elérhető legmagasabb letöltési sebesség 30 Mbps lesz, ez azonban csak társasházi szerződések keretében lesz választható. Az új előfizetőknek április 1. után már eleve a magasabb sebesség-beállításokat alkalmazzák, a jelenlegi előfizetőknek biztosított sávszélességet pedig május végéig fokozatosan állítja át a vállalat országszerte, változatlan előfizetési díjak mellett.

 Díjcsomag  Jelenlegi sebességek  Új sebességek
Chello start 512/256 Kbps 1 Mbps / 512 Kbps
Chello bronze 2/1 Mbps 4/1 Mbps
Chello silver 10/2 Mbps 15/2 Mbps
Chello gold 20/3 Mbps 25/3 Mbps

A mostani sebességnövelés része azoknak a fejlesztéseknek, amelyek már egy újgenerációs internetszolgáltatás bevezetését célozzák. A cég Fiber Power néven új internetcsomagokat fog bevezetni, amik akár másodpercenkénti 120 megabites adatátviteli sebességet nyújtanak majd, az ígéretek szerint elérhető áron. Az ultragyors sebességű szolgáltatásokat a UPC még az idén bevezeti meglévő hálózatain.

A fejlesztés megvalósításához nem szükséges újabb kábelfektetési munkálatokat végezni, a jelenlegi hálózatot ugyanis nem kell ehhez kicserélni. A tervek szerint az újgenerációs internet-szolgáltatások 2009 végéig a UPC legtöbb szolgáltatási területén, az összes háztartás számára elérhetőek lesznek. A technológiaváltás révén olyan interaktív digitális televíziós alkalmazások is elindulhatnak a kábelhálózaton, mint az elektronikus videotéka (Video On Demand), vagy a már sugárzott tévéműsorok bármikori, újbóli megtekintése.

A UPC néhány nappal a Magyar Telekom hasonló bejelentése után jelentette be csomagbővítéseit. A rivális cég áprilistól indítja optikai hálózaton nyújtott netszolgáltatását, és bevezet egy 50 Mpbs sebességű csomagot.