Drágulnak a pendrive-ok

2009.04.14. 15:30 Módosítva: 2009.04.14. 15:33
Drágulnak az üres adathordozók, így például az USB-portra csatlakoztatható pendrive-ok április 15-től, illetve azok a mobiltelefonok, amelyekben a memória mérete meghaladja a 64 megabájtot. Eddig az időpontig kell ugyanis a kereskedőknek hologramos címkével ellátni ezeket az eszközöket.

A díjakat az Artisjus a FilmJus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületével, a HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesülettel, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségével, valamint a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége Előadóművészi Jogvédő Irodájával egyetértésben állapította meg. A díjak a kép-, illetve hangfelvételek magáncélú másolására tekintettel az üres kép- és hanghordozókra érvényesek.

Az Artisjus honlapján részletesen ismertetett adatok szerint a pendrive-ok díja egy gigabájtig nettó 100 forint, ám egy 32 gigabájtosé már eléri a 2400 forintot. A táblázatban szerepelnek továbbá az audio- és videokazetták, a kép- és hanghordozóként használható memóriakártyák és az egyéb tárolóegységek díjai is.

Az Artisjus jogdíjközleménye február 27-én jelent meg, ettől az időponttól hatályos, de április közepéig egyfajta türelmi időt adott a kereskedőknek készleteik felmérésére és bejelentésére.  • Tippek
  • Bankszámla