Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az Intel ellenáll a válságnak

2009.04.15. 13:24 Módosítva: 2009-04-15 13:25:29
A forgalom egy év alatt a negyedével esett, de a cégvezér szerint az iparág már túlvan a mélyponton.

Az Intel közzétette legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentését, amiben a tavalyi eredményekhez képest kisebb, de még mindig pozitív az egyenleg. Ez pedig az egész információtechnológiai iparra nézve jó hír a szakértők szerint.

A negyedéves adatok 7,1 milliárd dolláros bevételt és 647 millió nettó profitot mutatnak a processzorgyártónál. Ez a tavaly ilyenkori adatokhoz képest csúnya visszaesést mutat (a bevétel a háromnegyedére, a nyereség a felére esett vissza egy év alatt), de a tavalyi utolsó negyedévhez képest már csak a forgalom csökkent, a nyereség elindult felfelé. A tőzsdei elemzők ennél nagyjából 30 százalékkal gyengébb eredményt vártak a cégtől.

Bár az iparág mostanában az olcsó gépek és a netbookok előretörésétől hangos, az Intel kifejezetten ilyen gépekbe szánt processzorcsaládja, az egyébként igen népszerű Atom forgalmában jelentős, 27 százalékos visszaesést jegyeztek fel. „Úgy gondoljuk, a pc-eladások elérték a melypontot az első negyedévben, és az iparág kezd visszatérni a rendes kerékvágásba" – kommentálta derűlátóan a jelentést Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. Az cég ennek megfelelően azt várja, hogy a következő negyedévben megáll a forgalom csökkenése, és az év végére újra növekedésről számolhatnak be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!