Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Intel ellenáll a válságnak

2009.04.15. 13:24 Módosítva: 2009-04-15 13:25:29
A forgalom egy év alatt a negyedével esett, de a cégvezér szerint az iparág már túlvan a mélyponton.

Az Intel közzétette legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentését, amiben a tavalyi eredményekhez képest kisebb, de még mindig pozitív az egyenleg. Ez pedig az egész információtechnológiai iparra nézve jó hír a szakértők szerint.

A negyedéves adatok 7,1 milliárd dolláros bevételt és 647 millió nettó profitot mutatnak a processzorgyártónál. Ez a tavaly ilyenkori adatokhoz képest csúnya visszaesést mutat (a bevétel a háromnegyedére, a nyereség a felére esett vissza egy év alatt), de a tavalyi utolsó negyedévhez képest már csak a forgalom csökkent, a nyereség elindult felfelé. A tőzsdei elemzők ennél nagyjából 30 százalékkal gyengébb eredményt vártak a cégtől.

Bár az iparág mostanában az olcsó gépek és a netbookok előretörésétől hangos, az Intel kifejezetten ilyen gépekbe szánt processzorcsaládja, az egyébként igen népszerű Atom forgalmában jelentős, 27 százalékos visszaesést jegyeztek fel. „Úgy gondoljuk, a pc-eladások elérték a melypontot az első negyedévben, és az iparág kezd visszatérni a rendes kerékvágásba" – kommentálta derűlátóan a jelentést Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. Az cég ennek megfelelően azt várja, hogy a következő negyedévben megáll a forgalom csökkenése, és az év végére újra növekedésről számolhatnak be.