Emília
18 °C
26 °C

Enyhe a válság a pc-piacon

2009.04.16. 13:50 Módosítva: 2009-04-16 13:54:22
Világszerte hét százalékos, az amerikai piacon alig egyszázalékos csökkenést mértek pc-k forgalmában az elemzőcégek 2008. első negyedévéhez képest, mindkét adat alatta maradt a vártnak. Azért akadnak olyan cégek, amiket jobban érintett a válság, és messze még a mélypont.

Az idei első negyedévben kevesebb pc fogyott, mint egy évvel korábban, regisztrálta a jelenlegi gazdasági helyzetben józan ésszel is sejthető trendet a két nagy piackutató, írta meg az ITcafé. Váratlannak mondható ugyanakkor, hogy a visszaesés enyhébb volt a vártnál. Az IDC a globális PC-piacon 8,2 százalékos zsugorodást jelzett előre, de a mínusz végül csak 7,1 százalékos volt. Az eltérő módszertannal dolgozó Gartner ugyanebben az időszakban 6,5 százalékos csökkenést mért.

Szinte stagnált

Külön meglepetés volt az egyesült államokbeli forgalom vártnál jobb alakulása. Az IDC itt 8,9 százalékos mínuszt várt, de a visszaesés mértéke végül 3,1 százaléknál állapodott meg. A Gartner még ennél is kisebb, egy százalék alatti csökkenést regisztrált. „Mivel az Egyesült Államok a pénzügyi krízis kiinduló pontja, attól féltünk, hogy a kereslet és a növekedés tovább zuhan. Ezt sejtették a korábbi recessziónál tapasztalt trendek is" – magyarázta Loren Loverde, az IDC programvezetője az AP-nek. Az erős árverseny és a netbookok iránti élénk kereslet azonban segített a számokon.

Mindkét piackutató azt jelentette, hogy az USA-ban a Hewlett-Packard megelőzte a Dellt. Előbbi piaci részesedése 27,6 százalékra kúszott fel, míg az utóbbié 26,3 százalékra csökkent. A harmadik legnagyobb gyártó a tengerentúlon az Acer, 10,5 százalékkal, utána az Apple (7,6 százalék), majd a Toshiba (6,6 százalék) következik.

Még nincs vége

A globális piacon a gyártói rangsor a következőképpen alakul: HP (20,5 százalék), Dell (13,6 százalék), Acer (11,5 százalék), Lenovo (7 százalék) és Toshiba (5,4 százalék). Beszédes, hogy míg a HP forgalma 2,9 százalékkal nőtt, addig a Dellé 16,7 százalékkal csökkent.

Az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini a héten, a csipgyártó első negyedéves jelentésének közzététele kapcsán azt mondta, hogy a pc-piac az idei első három hónapban elérte a mélypontot. A piackutatók azonban nem egészen így látják. Az IDC szerint a második negyedévben még 8,4, a harmadikban pedig 4,5 százalékos forgalomcsökkenésre lehet számítani a tavalyi megfelelő időszakokhoz képest, növekedés csak a negyedik negyedévben várható.