Mihály
12 °C
21 °C

Beütött a válság az AMD-nek

2009.04.24. 06:46
A válság előtt sem ment jól a csipgyártónak, ami folyamatosan jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni. Rövid távon nem várnak javulást.

Nem túl rózsás, de a Wall Street szerény várakozásait mégis felülmúló számokat jelentett az idei első negyedévre az AMD, írta meg az ITcafé. A csipgyártó a mostani negyedévtől sem remél sok jót, és ez a borús prognózis a hosszú ideje mélyrepülésben mozgó részvényárfolyamot közel 5 százalékkal, 3,2 dollárra húzta vissza a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

Rosszabbra számítottak

A márciussal zárult negyedévet a cég 1,18 milliárd dollár árbevétellel és 416 millió dollár veszteséggel zárta – az előbbi 21 százalékkal kevesebb, az utóbbi pedig 14,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az elemzők jóval kisebb forgalmat (átlagosan 978 millió dollárt) és valamivel nagyobb mínuszt vártak.

Ez önmagában jó hír lett volna, de csalódást okozott, hogy az AMD – az Intellel ellentétben – nem számít egészségesebb második negyedévre. Paul Otellini, a konkurens processzorgyártó vezére a múlt héten azt mondta: a pc-piac elérte a mélypontot, és az iparág kezd visszatérni a normális szezonális trendekhez.

Az AMD első embere azonban messze nem ilyen optimista. „Hallottam, hogy egyesek szerint elértük a mélypontot. Nem is értem, hogy a mostani gazdasági helyzetben hogy lehet ilyet mondani" – reagált az állításra Dirk Meyer.

A cégvezető szerint a gazdaság továbbra is gyenge, és ezért képtelenség megbízhatóan megjósolni a kereslet alakulását. Az első és a második negyedév amúgy is a leggyengébb a csipgyártóknak, az AMD ezért azt várja, hogy a második negyedévben az árbevétele alacsonyabb lesz a mostaninál.

Kisebb forgalom

A negyedév során a vállalat kevesebb mikroprocesszort adott el, mint egy éve, és ezek átlagára is csökkent. Az üzletág árbevétele 21 százalékkal, 938 millió dollárra esett vissza. A grafikus processzorok forgalma szintén mérséklődött – 15 százalékkal, 222 millió dollárra –, de ebben a termékkörben az átlagár nőtt.

Az AMD az év elején Abu-Dzabi kormányának stratégiai befektető vállalkozásával karöltve leválasztotta és önálló vállalatba szervezte ki a félvezetőgyártó tevékenységét. A GlobalFoundries néven március elején elindított cég a harmadik legnagyobb szerződéses csipgyártó a világon – az első negyedéves jelentésben még ennek számai is szerepeltek. A leválasztással kapcsolatban a cég 195 millió dollár egyszeri költséget könyvelt el.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy az alacsony bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – azt jelzi: van még mit faragni a költségeken. Ez a mutató az első negyedévben 35 százalék volt, körülbelül 5 százalékkal kevesebb a kívánatosnál. A rivális Intelnél a nyereséghányad 45,6 százalék volt az első negyedévben.