Először gyengült a Microsoft

2009.04.24. 07:14 Módosítva: 2009.04.24. 07:16
Elemzők szerint elsősorban a netbookok térnyerése és a Vista kudarca tehető felelőssé a redmondi cég gyengélkedéséért.

Világválság idején nem különösebben meglepő, hogy csökken a Microsoft profitja, az viszont mindenképp érdekes hír, hogy ilyesmi most először fordult elő az elmúlt 23 évben. A visszaesés azért nem brutális, a forgalom hat százalékkal volt alacsonyabb 2009. első negyedévében, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Annál nagyobb a mínusz, ha a kiadások utáni 2,98 milliárd dolláros bevételt vesszük figyelembe, ebben a kategóriában már 32 százalékos a visszaesés.

A netbook a hibás

A számoknál sokkal érdekesebbek az okok, annak kiderítése, hogy pontosan melyik terület volt a felelős a gyengülésért. Elemzők szerint egyértelműen a netbookok. Sok szakember azt állítja, hogy a világgazdaság gyengülő teljesítménye miatt a vásárlók az olcsóbb gépekhez menekültek, márpedig ezeken a Microsoft haszna is kisebb, illetve sokszor egyáltalán nincs is bevétele a kategóriából.

A CNN megemlíti, hogy a netbookokra a gyártók előszeretettel telepítenek Linuxot, ha azonban Windows kerül rájuk, akkor is csak a 15 dollárért kínált XP jöhet szóba: a drágábban értékesített Vistához túl gyenge az apró gépek hardvere. Sokan megemlítik azt is, hogy a Microsoft nemcsak a netbookok miatt, hanem általában is szenved a Vistától, hiszen a cégeknek az elmúlt években sem jött meg a kedvük a váltáshoz, és a legújabb hírek szerint a jobbnak tűnő Windows 7 sem győzte meg a vállalatokat.

Ja, és persze válság is van, ami minden egyébtől függetlenül gyengítette volna a Microsoft eredményeit.  • Tippek
  • Hírek