Előd
10 °C
16 °C

A T-Home és a Huawei optikai hálózatot fejleszt

2009.05.19. 14:50 Módosítva: 2009.05.19. 15:03
A Magyar Telekom Csoporthoz tartozó T-Home és a kínai Huawei együttműködési megállapodást kötött optikai hálózati berendezések és rendszerek szállítására és ezek rendszertámogatására.

Az otthoni és kisvállalati kommunikációs szolgáltatásokat összefogó T-Home közleménye szerint a Huawei FTTH G-PON (Gigabyte Passive Optical Network - gigabites passzív optikai hálózat) eszközöket és berendezéseket szállít majd a vállalatnak. Az új telekommunikációs hálózaton a lakossági és intézményi előfizetők az eddigieknél sokkal nagyobb le- és feltöltési sebességet érhetnek el. A T-Home a szerződés összegét nem közölte.

A Magyar Telekom tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 2009-2013 között összesen 40 milliárd forintot költ az új generációs hozzáférési hálózat kiépítésére. A pénzből 10 milliárd forintért optikai hálózatot építenek, illetve nagy sebességű adatátvitelt támogató fejlesztéseket végeznek. A fejlesztések révén a csoport új generációs optikai és kábelhálózatokat épít azért, hogy mobil és szélessávú ügyfeleinek extragyors hozzáférést tegyen lehetővé. A Magyar Telekom a tervek szerint 2013 végére körülbelül 780 ezer háztartást ér el FTTH (fiber-to-the-home, optikai kábel a fogyasztó lakásához) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább rendszerét.

Az új generációs hálózatokon másodpercenként akár 100 megabitet elérő sávszélességet is használhatnak az ügyfelek, akiknek lehetőségük lesz arra, hogy egyszerre használjanak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint a HDTV, a videóletöltés és a gyors internet-hozzáférés. A G-PON technológia egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő passzív eszközök osztják meg a sávszélességet, ezáltal a technológiát költséghatékonyság jellemzi.

Az idei első negyedévben a Magyar Telekomnak a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba történő beruházási összege elérte a 19,9 milliárd forintot, ami 7,1 milliárd forinttal több a tavalyinál. Az első negyedévben elsősorban a szatellit TV előfizetések növekedésének és az optikai hálózatépítés felgyorsításának következtében nőtt meg ez a keret, aminek teljes összegéből a lakossági szolgáltatások üzletágra 7,9 milliárd forint, a vállalati szolgáltatások üzletágra 0,7 milliárd forint, a technológia üzletágra pedig 8,7 milliárd forint jutott.