11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 1
Mexikó 0

Nyílt forrású szoftverek nyertek a közbeszerzési pályázaton

2009.08.26. 10:55 Módosítva: 2009.08.26. 10:56
Az ULX és a Red Hat az egyik győztes szállító a szoftverlicencek beszerzésére kiírt központosított közbeszerzési eljárásban.

Az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. kedden bejelentette, hogy az ULX az egyik győztes szállító a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) által április 16-án meghirdetett, szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére kiírt TED 2009/S 73-106067 azonosítójú tárgyalásos központosított közbeszerzési eljárásban. A kisebb botrányokkal tarkított folyamat végén a Miniszterelnöki Hivatal 2009. április 2-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megnyitotta a hazai költségvetési intézmények, valamint a köz- és felsőoktatás számára az évente beszerzett Microsoft-termékek – azaz a zárt forráskódú, tulajdonosi szoftverek – mellett a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésének lehetőségét is.

A hivatalos nevén a „Keretmegállapodás kötése a 168/2004. (V. 25.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó, illetve a központosított közbeszerzési eljáráshoz önként csatlakozó intézmények által korábban beszerzett szoftverlicencek bővítésére, kiegészítésére, meghosszabbítására, verziókövetésére, cseréjére valamint új szoftverlicencek beszerzésére és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére” tárgyú eljárás nyílt szabványú és nyílt forráskódú szoftverekre szóló részteljesítéseinek eredményhirdetése alapján az ULX mellett a FEFO, a Freesoft, a Kventa, a Multiráció, a WSH és a Navigator szállíthat a kiírásnak megfelelő szoftvereket a közigazgatásnak.

Az ULX két részteljesítésben fog szállítani nyílt forráskódú megoldásokat: az egyik a közbeszerzésre kötelezett intézmények köre, a második az oktatási intézmények köre. Az ULX széles portfóliót fog szállítani, többek között a Red Hat nyílt forráskódú vállalati szoftverinfrastruktúrájának teljes készletét, az operációs rendszertől kezdve az adatközpontszoftvereken át egészen a JBoss köztesréteg, illetve alkalmazás-fejlesztő környezetekig. Ezenkívül a Red Hat ökorendszeréhez tartozó egyéb nyílt forráskódú megoldások közül a Zimbra nyílt forráskódú levelező- és csoportmunka megoldás, illetve a nyílt forráskódú adatbázis szerver, a Postgres vállalati változata, a Postgres Plus és annak eszközei is bekerültek a portfólióba. Az ULX úgy állította össze a portfólióját, hogy egy kisebb önkormányzat, egy iskola szoftverigényeit, valamint egy központi kormányzati adatközpont igényeit ugyanúgy kielégítse, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal együtt.

„Több éves kitartó munkánk megkoronázása ez a mai szerződéskötés, hiszen a nyílt forráskódú és nyílt szabványú rendszerek külön részteljesítésben kaptak helyet a központosított közbeszerzésben Magyarországon először” – nyilatkozta dr. Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója. „Megtörni látszik az a hagyomány, hogy bizonyos gyártók termékeire írnak ki közbeszerzést.”  • Hírek
  • Bankszámla