Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Microsoft Linux-ellenes kampányt indított

2009.09.10. 15:55
Eddig csak az Apple-Microsoft harcra volt jellemző (főként az Apple kezdeményezésére) a negatív reklám, amikor a másik cég termékeit szapulják, ám most kiderült, hogy a Microsoft bevetette ezt a kétes hatású fegyvert a Linux ellen is, legalábbis ez derül ki egy személyes blogbejegyzésben kiszivárogtatott anyagból.

A nagy felzúdulást kiváltó információkat a Best Buy áruházlánc egy alkalmazottja tette közzé (nagyobb méretű képek találhatóak a neowin.net hírében), aki – miután részt vett egy felkészítő tréningen a Windows 7-tel kapcsolatban – a kedvezményesen megkapott lemezen talált egy oktatóanyagot, melyet a Windows-Linux összehasonlításra fűztek fel, s amelyből természetesen az derül ki, hogy a Windows kiváló, a Linux pedig szemétkosárba való. A szándék nyilvánvaló: az áruház vezetése és a Microsoft orientálni kívánta alkalmazottjait, hogy miképp győzhetik meg majd a vevőket arról, hogy a Windowst válasszák operációs rendszerként.

BestBuySlide3

A tananyag bevezetőjében ezt írják: „A Windows választási lehetőséget és kompatibilitást jelent a vásárlóid számára. Egy PC megvásárlása nemcsak a gép megvételét jelenti, hanem a szükséges szoftver és meghajtók, perifériák értékesítését is. Bár néhány szoftveres alkalmazás és eszköz használható a linuxos gépeken is, de összességében a vásárlód rosszul fog járni egy ilyen PC-vel. Az is nehézségeket fog okozni, hogy kompatibilis kiegészítőket kínálj egy linuxos számítógéphez.” Ezek után jön egy lista, amely azt igyekszik bizonyítani, hogy milyen sok eszköz nem csatlakoztatható a kompatibilitás hiánya miatt egy linuxos PC-hez, s például a World of Warcraftot sem játszhatja az a vásárló, akinek Linux fut a gépén. Az összehasonlító táblázatok egyikén azt is kijelentik, hogy mítosz az a vélekedés, mely szerint a Linux biztonságosabb rendszer, mint a Windows.

A fentiekkel nemcsak az a probléma – írja a hozzáértő blogger –, hogy tisztességtelen ez a kereskedelmi gyakorlat, hanem az is, hogy a Linux gyengeségét kimutató összehasonlításokban szereplő „tények” jó része hamis állítás.