Fogy a Wii lendülete

2009.11.02. 15:40
A Nintendo a vártnál jóval gyengébb profitot vár, de azért most is elfogyott fél év alatt 5,75 millió Wii.

Múlt pénteken csalódásra okot adó hírekkel szolgált a Nintendo. A játékkonzolok piacát a mozgásérzékelős kontrollerrel rendelkező Wiivel átformáló japán vállalat a vártnál gyengébb első féléves számokat tett közzé, és arra figyelmeztetett, hogy a pénzügyi évét a korábbi prognózistól messze elmaradó profittal zárja majd. A bejelentés hatására a részvényárfolyam lefelé indult.

Az áprilistól szeptember végéig tartó első pénzügyi félévben a Nintendo nettó nyeresége éves összehasonlításban 52 százalékkal, 65,9 milliárd jenre (mintegy 136,1 milliárd forint) esett vissza, a vállalat szerint elsősorban a húzójátékok hiánya, a Wii-árcsökkentés és a jen erősödése miatt. Az árbevétel az időszakban 34,5 százalékkal, 548 milliárd jenre csökkent. A 2010 márciusával záruló üzleti év egészére 230 milliárd jenes nettó nyereséget vár a cég, jóval kevesebbet, mint a korábban prognosztizált 270 milliárd.

A karácsonyi szezont mégis optimistán várják. Mint közölték: az árcsökkentés és az új játékok megjelenése miatt erős forgalomra számítanak. Az első pénzügyi félévben 43 százalékkal kevesebb Wii fogyott – összesen 5,75 millió –, mint egy évvel korábban.  • Hírek
  • Bankszámla