Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hasít az Intel a processzorpiacon

2009.11.04. 11:10 Módosítva: 2009-11-04 11:18:22
A processzorpiac harmadik negyedévének nyertese ismét az Intel. A hordozható gépek mozgatják a piacot.

Noha az egy évvel korábbi számokkal összevetve mindkét nagy gyártó javított processzorpiaci részesedésén, az Intel valamivel nagyobb mértékben tudta növelni befolyását a harmadik negyedévben, mint történelmi riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD). A Mercury Research kedden publikált adatai szerint az októberrel zárult trimeszterben körülbelül 90-100 millió x86-os csipet adtak el a gyártók, ami negyedéves rekordnak számít az iparágban.

Az Intel forgalmazott darabszám szerinti részesedése az egy évvel korábbi 81,2 százalék után az elmúlt három hónapban 81,5 százalék volt, míg az AMD 17,7 százalékról 17,8 százalékra javított. Mindkét nagyobb gyártó a VIA Technologiestól lopott részesedést: a tajvani vállalat a korábbi 1,1 százalék után most csupán 0,7 százalékos szeletet birtokol a processzorpiaci tortából. Ha a megelőző, második negyedéves számokat nézzük, az Intel egy százalékpontot javított, míg az AMD közel ugyanennyit bukott.

Dean McCarron, a Mercury Research elemzője a PC World-nek elmondta, hogy a negyedéves rekord a noteszgépek és netbookok erős forgalmának köszönhető. A hordozható pc-kbe szánt processzorokból 22 százalékkal több fogyott most, mint egy évvel ezelőtt, miközben az asztali gépekbe és kiszolgálókba való csipek darabszáma csökkent. A szakértő szerint az Intel annak köszönheti térnyerését, hogy a konkurensénél átfogóbb mobilcsippalettával rendelkezik. A Mercury Research gyorsjelentésében kizárólag az x86-os mikroprocesszorok szerepelnek, a RISC- és egyéb architektúrák nem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!