Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hasít az Intel a processzorpiacon

2009.11.04. 11:10 Módosítva: 2009-11-04 11:18:22
A processzorpiac harmadik negyedévének nyertese ismét az Intel. A hordozható gépek mozgatják a piacot.

Noha az egy évvel korábbi számokkal összevetve mindkét nagy gyártó javított processzorpiaci részesedésén, az Intel valamivel nagyobb mértékben tudta növelni befolyását a harmadik negyedévben, mint történelmi riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD). A Mercury Research kedden publikált adatai szerint az októberrel zárult trimeszterben körülbelül 90-100 millió x86-os csipet adtak el a gyártók, ami negyedéves rekordnak számít az iparágban.

Az Intel forgalmazott darabszám szerinti részesedése az egy évvel korábbi 81,2 százalék után az elmúlt három hónapban 81,5 százalék volt, míg az AMD 17,7 százalékról 17,8 százalékra javított. Mindkét nagyobb gyártó a VIA Technologiestól lopott részesedést: a tajvani vállalat a korábbi 1,1 százalék után most csupán 0,7 százalékos szeletet birtokol a processzorpiaci tortából. Ha a megelőző, második negyedéves számokat nézzük, az Intel egy százalékpontot javított, míg az AMD közel ugyanennyit bukott.

Dean McCarron, a Mercury Research elemzője a PC World-nek elmondta, hogy a negyedéves rekord a noteszgépek és netbookok erős forgalmának köszönhető. A hordozható pc-kbe szánt processzorokból 22 százalékkal több fogyott most, mint egy évvel ezelőtt, miközben az asztali gépekbe és kiszolgálókba való csipek darabszáma csökkent. A szakértő szerint az Intel annak köszönheti térnyerését, hogy a konkurensénél átfogóbb mobilcsippalettával rendelkezik. A Mercury Research gyorsjelentésében kizárólag az x86-os mikroprocesszorok szerepelnek, a RISC- és egyéb architektúrák nem.