Valér
-1 °C
0 °C

Magára talált az Nvidia

2009.11.06. 16:00 Módosítva: 2009-11-06 16:06:57
Harmadik pénzügyi negyedéves számaival kellemes meglepetést okozott a grafikus processzorokat fejlesztő Nvidia. A kaliforniai vállalat éves összehasonlításban nemcsak az árbevételét, de a nyereségét is növelni tudta.

74 százalékkal növelte nyereségét az Nvidia – az elemzők ennél jóval szerényebb javulást jósoltak. Az október 25-én zárult trimeszterben az árbevétel 903,2, a nettó profit pedig 107,6 millió dollár volt az egy évvel korábbi 897,7, illetve 61,7 millió dollár után. A megelőző, második negyedévben a vállalat egy egyszeri, a hibás grafikus processzorok és csipkészletek cseréjére elfolyt 119 millió dolláros tétel miatt mínuszt jelentett.

Huang Zsen-hszün vezérigazgató szerint a harmadik negyedévben minden termékszegmensben erős volt a kereslet. „Régóta invesztálunk a hordozható megoldásokba, mert meggyőződésünk, hogy az emberek többsége számára fontos, hogy bárhol tudja használni számítógépét” – mondta a Tegra platformról, melynek forgalma negyedévről negyedévre megduplázódik. A vállalat egyrészt erre a termékre, másrészt a nagy teljesítményű számítások elvégzésére szánt Teslára építi a jövőjét, de ezek részaránya a forgalomból egyelőre nem jelentős. Ma még az alaplapi csipkészletek adják például az árbevétel 30 százalékát, de az Intellel folytatott licencvita miatt ez a szegmens veszíteni fog a jelentőségéből.

A bruttó nyereséghányad – ez a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – az egy évvel korábbi 41 százalékról 43,4 százalékra nőtt. Az Nvidia legtöbb hasznot hozó termékei a professzionális grafikus kártyák, melyek haszonrése közel 70 százalékos. A vállalat a jelenlegi, negyedik negyedévre 2 százalékos árbevétel-növekedést vár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!