Zsófia
17 °C
21 °C

Vége a Skype-háborúnak

2009.11.10. 15:30
Fair play díjra biztosan nem fogják jelölni, de elérte célját a Skype alapítóinak akciója, ami a négy évvel ezelőtt az eBay által felvásárolt online telefonrendszer kisebbségi tulajdonrészének megszerzését célozta.

A megegyezés értelmében Niklas Zennström és Janus Friis 14 százalékos részesedést szerez a magánbefektetők által kivásárolt vállalkozásban és két posztot annak igazgatótanácsában. Cserébe a páros visszavonja azokat a pereket, melyeket a Skype alapját adó peer-to-peer technológia jogtalan használatának vádjával indított az eBay és az online aukciósháznál felvásárlási ajánlattal jelentkező magánbefektetői csoport ellen.

Ezzel elhárult az akadály a szeptember elején bejelentett felvásárlás lezárása előtt. Az eredeti forgatókönyv a mostani egyezséggel csupán annyiban módosul, hogy a rendszerért 1,9 milliárd dollár készpénzt és 125 millió dollárnyi részvényt ajánló befektetői csoportban a londoni Index Ventures helyét a Skype-alapítók vették át. Az ügyletből kigolyózott alap ahhoz a Michelangelo Volpihoz volt köthető, aki korábban a szintén a Zennström és Friis által felépített Joost internetes tévé vezetője volt.

A Skype létrehozói tőkével és szellemi tulajdonnal – a perben vitatott technológiák jogaival – is beszállnak a vállalkozásba, melynek 30 százalékos kisebbségi tulajdonrésze az eBaynél marad, 56 százaléka pedig a Netscape-alapító Marc Andreessen által vezetett Andreessen Horowitz kockázatitőke-befektető társaság, illetve a Canada Pension Plan (CPP) állami nyugdíjalap kezébe kerül.

„A Skype jövőjét garantálja, hogy az új tulajdonosok kezébe kerül az alaptechnológia. Várjuk a tranzakció befejezését, és azt, hogy a növekedést produkáló e-kereskedelmi és -fizetési tevékenységeinkre koncentrálhassunk” – kommentálta visszafogott lelkesedéssel a megegyezést John Donahue, az eBay vezérigazgatója. A hírek szerint az internetes aukciósház vezetősége nem ápol baráti viszonyt a Skype-ot kitaláló párossal, többek között ezért is utasította el az év elején az üzletág visszavásárlására vonatkozó ajánlatukat. Zennström és Friis – akárcsak korábban – most sem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.