16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 1
Mexikó 2

Az Oracle szerint az EU nem érti, mi az a nyílt forráskód

2009.11.11. 16:55 Módosítva: 2009.11.11. 17:03
Az EB aggályosnak találja a Sun-felvásárlást, amit most hivatalosan is a felek tudomására hozott. Az amerikai szoftvercég szerint a hatóság nem érti, mi az a nyílt forráskód.

Az Európai Bizottság átadta azt a nyilatkozatát a két érintett vállalatnak, amelyben a tervezett felvásárlással kapcsolatos kifogásait közli. Brüsszel úgy látja, hogy Sun és az Oracle egyesülése torzíthatja a versenyt az adatbáziskezelő szoftverek piacán.

A nyilatkozat átadása nem azt jelenti, hogy a testület már meghozta döntését az áprilisban bejelentett, 7,4 milliárd dolláros felvásárlás versenypolitikai vizsgálata során – erre 2010. január 19-ig van ideje –, egyelőre csupán válaszokat vár a felmerült aggályokra: olyan vállalásokat, amelyek garantálják, hogy a tranzakció hatására nem sérül a verseny tisztasága.

Az EB azért tartja aggályosnak az Oracle-Sun fúziót, mert azzal az adatbáziskezelő szoftverek piacának két befolyásos szereplője egyesülne. Az Oracle piacvezető a kereskedelmi adatbázisszoftverek szegmensében, a Sun MySQL rendszere pedig a piacvezető nyílt forrású adatbázis-kezelő, ráadásul a két termék számos szektorban versenytársa egymásnak. Megnyugtató megoldás lenne – mutatnak rá szakértők –, ha az Oracle túladna a MySQL-üzleten, erre azonban a szoftvercég eddig nem mutatott hajlandóságot.

Fogalmatlan bürokraták

Az Oracle határozott hangvételű nyilatkozatban támadta Brüsszelt „A tranzakció nem fenyeget a verseny minimális torzításával sem, még az adatbázispiacon sem. A bizottság nyilatkozata alapvetően félreérti az adatbázispiaci versenyt, és a nyílt forráskód fogalmát. A MySQL nyílt forráskódú, nem áll senki irányítása alatt sem. Éppen ez a nyílt forráskód lényege” – fogalmaz a hivatalos Oracle-közlemény.

A vállalat álláspontja szerint az adatbáziskezelő szoftverek piacán legalább nyolc erős szereplő – többek között az IBM, a Microsoft, a Sybase és három nyílt forráskódú megoldást forgalmazó gyártó – versenyez egymással. „Nincs olyan jogalap az európai jogban, amely alapján kifogásolható lenne nyolc eltérő terméket forgalmazó cég közül kettő összeolvadása. Ehhez hasonló fúziókra rendszeresen sor kerül, és ezek ellen sem az amerikai, sem az európai hatóságok nem emeltek kifogást évtizedeken át” – áll a szövegben.

Az Oracle bízik abban, hogy a tévedéséről meg fogja tudni győzni az EB-t, és minél hamarabb megkapja a feltételek nélküli jóváhagyást, ami után le tudja zárni a felvásárlást. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta, hogy a Sun havonta körülbelül 100 millió dollár veszteséget termel, ezért a késlekedés sokba kerül a vállalatnak.

Másként látják

Az EB kifogásainak hírére nyilatkozattal reagált az ügyletnek már augusztus végén zöld utat adó amerikai igazságügyi minisztérium is. A diplomatikusan szövegezett anyagban a tárca trösztellenes osztálya a saját bizonyítványát magyarázza. Mint írják, ők azért nem látták versenypolitikailag aggályosnak az egyesülést, mert az után is számos, jelentős szereplő marad az adatbáziskezelő szoftverek piacán, így a vásárlók választási lehetősége nem szűkül.

Nem ez az első eset, hogy az Atlanti-óceán két partján a hatóságok eltérően ítélnek meg egy óriás cégfelvásárlást. 2001-ben az akkor Mario Monti biztos által vezetett Versenypolitikai Főigazgatóság az amerikai jóváhagyás ellenére megvétózta a General Electric és a Honeywell 40 milliárd dolláros fúzióját. Az Oracle is kapott már kifogásközlő nyilatkozatot, 2004-ben a PeopleSoft felvásárlására tett ajánlata kapcsán – akkor az ügylet végül megkapta Brüsszel áldását.  • Tippek
  • Hírek