Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Microsoft fizetne a Google-bojkottért

2009.11.23. 11:02
A News Corp. médiaóriás régóta küzd már a Google-lel, és fenyegetőzik azzal, hogy kitiltja a keresőt az összes újságának online kiadásából. Eddig mindenki sima nyilatkozatháborúnak tartotta ezt, amit úgysem mer meglépni a cég, mert azzal elveszíti a kereső irányából érkező látogatókat. Most azonban belépett a képbe a Microsoft azzal, hogy szívesen fizetne azért, ha a vállalat valóban nekiállna bojkottálni a Google-t.

Rupert Murdoch médiamágnás, a The Sun, a Times, a Wall Street Journal, a Fox News hírtévé, a MySpace, a 20th Century Fox filmstúdió és még számos befolyásos médiacég tulajdonosa néhány hete nagy vihart kavart azzal a kijelentésével, hogy a Google lopja az ő cégei által előállított tartalmat. Murdoch azzal fenyegetőzött, hogy ha a kereső nem hagy fel ezzel – vagy nem áll neki fizetni érte –, úgy, ahogy van, kitiltja a News Corp. érdekeltségébe tartozó oldalakról a Google indexelőrobotjait (erre egyébként a kereső nagyon egyszerű technikai megoldást nyújt).

Murdoch már régóta hadakozik a Google-lel, és próbálja bevezetni az újságai online kiadásainál a fizetős rendszert – ebben leginkább a Google híraggregátora akadályozza, ami ingyen lapátolja a felhasználó elé a híreket, cikkeket a világ összes újságából.

Az ausztrál médiacézár most nem várt helyről kapott segítséget a háborújához: a Microsofttól. A Financial Times (a Murdoch-tulajdon Wall Street Journal első számú vetélytársa) értesülései szerint a szoftvercég egy meg nem nevezett pénzösszeggel bátorítaná a News Corp.-ot arra, hogy próbálkozzon meg a kockázatos lépéssel. Sőt, több névtelen, bennfentes forrásra hivatkozva a lap azt állítja, a Microsoft ezzel az ötlettel megkeresett több nagy lapkiadót is.

A Microsoftnak a Google-bojkott természetesen a saját keresője, a Bing felfuttatása miatt jönne jól (a Google kitiltása mellett a támogatásért cserébe természetesen a médiacégeknek azt is vállalni kellene, hogy a Bing kereséseit viszont engedik). A Microsoft évek óta küzd eredménytelenül a Google-lel a keresőpiacon, a Bing számít az utóbbi öt év legerősebb próbálkozásának: több százmilliós befektetéssel sikerült 10 százalék fölé tornászni az amerikai piaci részesedést. Ezzel együtt 2008-ban a cég online ágazata 1,23 milliárd dollár veszteséget termelt.

Az érintett cégek nem kommentálták a hírt, de érdemes felidézni két nyilatkozatot régebbről, amelyek a szponzorált bojkott tervének tükrében új értelmet nyernek. Matt Brittin, a brit Google igazgatója egy konferencián nemrég arról beszélt, hogy a Google News által generált forgalom és hirdetési bevétel elhanyagolható részét teszi ki a cég forgalmának, és az egész híraggregáció nem létfontosságú a Google pénzügyei szempontjából. Steve Ballmer Microsoft-vezért pedig a nyár elején azt mondta, hogy a végsőkig eltökéltek az online biznisz, és azon belül is a kereső felfuttatásában, és hajlandók öt év alatt tízmilliárd dollárt belepumpálni a Google elleni háborúba.