Az Amazon hadat üzen a könyvpiacnak

2010.01.21. 15:15 Módosítva: 2010.01.21. 15:20
A Kindle ebookolvasóval és a világ legnagyobb webáruházával a háttérben az elektronikus könyvek piacán jelenleg piacvezető Amazon semmit nem bíz a véletlenre, és új akciójával egyszerre üzen hadat a hagyományos, papíralapú könyvek piacának, és a feltörekvő elektronikus konkurenciának (ahol a Barnes and Noble technikailag fejlettebb Nook olvasója, és az Apple misztikus táblagépe egyaránt szorongatja a pozícióit).

Egy könyvesboltban megvett könyv árából (legyen az akár hagyományos, akár elektronikus) általában 30-35 százaléknyi jutalék kerül a könyv kiadójához, vagy magánkiadásnál magához a szerzőhöz. Az Amazon ezt a jutalékot most 70 százalékra emeli, ha a könyv kiadója bevállal pár apróságot.

Az első szabály, hogy a könyv árának 3 és 10 dollár közé kell esnie (a Kindle-ön elérhető könyvek nagy része ezt már alapban teljesíti), a könyv elérhetősége nem lehet korlátozva a világ egyetlen földrajzi területén sem, a Kindle-verziónak ki kell használni az ebookolvasó és a Kindle Store összes technikai lehetőségét. A könyv Kindle-re nem lehet drágább mint bármelyik más ebookolvasóra szánt verziója, és – ami a legfontosabb – elektronikus verzióban a könyvnek legalább 20 százalékkal olcsóbbnak kell lenni, mint papírformában.

Az Amazon húzását agresszívnek, de hatékonynak tartják az elemzők, a kiadók és szerzők között vannak viták, hogy jó ötlet-e, de általánosan inkább pozitív a vélemény. Az egész ebookpiacot meglódíthatja, ha a dupla pénz reményében a kiadók vállalják, hogy az új könyvek elektronikus kiadása minden tekintetben vonzóbbak lesznek a hagyományosnál.

Az Amazon ezzel egy időben egy másik fronton is támad: hamarosan kezdődik a Kindle fejlesztői környezetének bétatesztje, ami után megnyitják a külső fejlesztők előtt is a rendszert, és bárki írhat Kindle-re alkalmazásokat. Az iPhone-on már bevált modell interaktív könyveket, játékokat, és a gép 3G-s internetkapcsolatának sokkal változatosabb kihasználtságát ígéri. A zártkörű teszt februárban kezdődik (már lehet jelentkezni rá), a fejlesztői csomag Windosw, Linux és MacOS alatt egyaránt működik.  • Hírek
  • Bankszámla