Árpád
-2 °C
3 °C

Az Amazon hadat üzen a könyvpiacnak

2010.01.21. 15:15 Módosítva: 2010-01-21 15:20:54
A Kindle ebookolvasóval és a világ legnagyobb webáruházával a háttérben az elektronikus könyvek piacán jelenleg piacvezető Amazon semmit nem bíz a véletlenre, és új akciójával egyszerre üzen hadat a hagyományos, papíralapú könyvek piacának, és a feltörekvő elektronikus konkurenciának (ahol a Barnes and Noble technikailag fejlettebb Nook olvasója, és az Apple misztikus táblagépe egyaránt szorongatja a pozícióit).

Egy könyvesboltban megvett könyv árából (legyen az akár hagyományos, akár elektronikus) általában 30-35 százaléknyi jutalék kerül a könyv kiadójához, vagy magánkiadásnál magához a szerzőhöz. Az Amazon ezt a jutalékot most 70 százalékra emeli, ha a könyv kiadója bevállal pár apróságot.

Az első szabály, hogy a könyv árának 3 és 10 dollár közé kell esnie (a Kindle-ön elérhető könyvek nagy része ezt már alapban teljesíti), a könyv elérhetősége nem lehet korlátozva a világ egyetlen földrajzi területén sem, a Kindle-verziónak ki kell használni az ebookolvasó és a Kindle Store összes technikai lehetőségét. A könyv Kindle-re nem lehet drágább mint bármelyik más ebookolvasóra szánt verziója, és – ami a legfontosabb – elektronikus verzióban a könyvnek legalább 20 százalékkal olcsóbbnak kell lenni, mint papírformában.

Az Amazon húzását agresszívnek, de hatékonynak tartják az elemzők, a kiadók és szerzők között vannak viták, hogy jó ötlet-e, de általánosan inkább pozitív a vélemény. Az egész ebookpiacot meglódíthatja, ha a dupla pénz reményében a kiadók vállalják, hogy az új könyvek elektronikus kiadása minden tekintetben vonzóbbak lesznek a hagyományosnál.

Az Amazon ezzel egy időben egy másik fronton is támad: hamarosan kezdődik a Kindle fejlesztői környezetének bétatesztje, ami után megnyitják a külső fejlesztők előtt is a rendszert, és bárki írhat Kindle-re alkalmazásokat. Az iPhone-on már bevált modell interaktív könyveket, játékokat, és a gép 3G-s internetkapcsolatának sokkal változatosabb kihasználtságát ígéri. A zártkörű teszt februárban kezdődik (már lehet jelentkezni rá), a fejlesztői csomag Windosw, Linux és MacOS alatt egyaránt működik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?