Huba
19 °C
33 °C

Kína: Nem kell a Google-ügyet túlértékelni

2010.01.21. 13:45
A Google-ügyet nem kellene túlértékelni, sem a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokkal összefüggésbe hozni – mondta sajtótájékoztatóján Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes csütörtökön.

„A Google ügyét nem szabad a két kormány vagy a két ország kapcsolatának szintjére emelni, különben nem értelmezzük helyesen a helyzetet” – jelentette ki a politikus. Elmondta, hogy ha külföldi vállalatok Kínában nehézségekbe ütköznek, akkor a helyi törvényekkel összhangban kell megoldást keresniük, és „a kínai kormány kész segítséget nyújtani az adott probléma megoldásához”.

Ho Ja-fej megjegyezte, hogy sok országban létezik az internet ellenőrzése nemzetbiztonsági okokból, így Kínában is. „Ha külföldi vállalatok ezzel kapcsolatban más nézeteket képviselnek, akkor a törvények adta lehetőségek keretében kereshetnek megoldást” – erősítette meg végül a kínai kormány álláspontját.

Kínában eddig Ho volt a legmagasabb szintű vezető, aki reagált a Google kilenc nappal ezelőtti bejelentésére, miszerint a rendszerét kínai területről ért beazonosítatlan hekkertámadások arra indították, hogy kivonuljon Kínából. A 2006 óta a kínai piacon lévő cég keresője tartalmának kötelező szűrése miatt is szót emelt, és kijelentette, hogy a korlátozásoknak nem kíván eleget tenni.

A bejelentéskor Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is felemelte szavát az internet szabadságának biztosítása mellett, és később a Fehér Ház szóvivője hasonló tartalmú állásfoglalást tett.