Jenő
-3 °C
6 °C

Kína: Nem kell a Google-ügyet túlértékelni

2010.01.21. 13:45
A Google-ügyet nem kellene túlértékelni, sem a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokkal összefüggésbe hozni – mondta sajtótájékoztatóján Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes csütörtökön.

„A Google ügyét nem szabad a két kormány vagy a két ország kapcsolatának szintjére emelni, különben nem értelmezzük helyesen a helyzetet” – jelentette ki a politikus. Elmondta, hogy ha külföldi vállalatok Kínában nehézségekbe ütköznek, akkor a helyi törvényekkel összhangban kell megoldást keresniük, és „a kínai kormány kész segítséget nyújtani az adott probléma megoldásához”.

Ho Ja-fej megjegyezte, hogy sok országban létezik az internet ellenőrzése nemzetbiztonsági okokból, így Kínában is. „Ha külföldi vállalatok ezzel kapcsolatban más nézeteket képviselnek, akkor a törvények adta lehetőségek keretében kereshetnek megoldást” – erősítette meg végül a kínai kormány álláspontját.

Kínában eddig Ho volt a legmagasabb szintű vezető, aki reagált a Google kilenc nappal ezelőtti bejelentésére, miszerint a rendszerét kínai területről ért beazonosítatlan hekkertámadások arra indították, hogy kivonuljon Kínából. A 2006 óta a kínai piacon lévő cég keresője tartalmának kötelező szűrése miatt is szót emelt, és kijelentette, hogy a korlátozásoknak nem kíván eleget tenni.

A bejelentéskor Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is felemelte szavát az internet szabadságának biztosítása mellett, és később a Fehér Ház szóvivője hasonló tartalmú állásfoglalást tett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?