Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tavaly tovább nőtt az internetes zenevásárlások aránya

2010.01.21. 13:53
A zenekereskedelemben 2009-ben lépte át első alkalommal az internetes értékesítések részaránya a 25 százalékot, a növekedési ütem azonban lassult, és még mindig nincs megoldás a szakma legnagyobb problémájára, a kalózkodásra – írja az IFPI (International Federation of the Phonographic Industries) szakmai szervezet.

A szerzői jogvédő szervezet Londonban közzétett jelentése szerint tavaly az online értékesítések összege elérte a 4,2 milliárd dollárt, a teljes piaci forgalom 27 százalékát, ami 12 százalékos növekedés a 2008-as forgalomhoz képest. A dalletöltések száma 10 százalékkal 1,5 milliárdra, a teljes albumok letöltési száma 20 százalékkal 110 millióra emelkedett. Világszerte 11 millió zeneszámot lehetett letölteni 400 legális csatornán keresztül.

Az Egyesült Államokban az internetes eladások részaránya már meghaladja a teljes piaci forgalom 40 százalékát, a legnagyobb zeneértékesítő portál az iTunes. Az öt legnagyobb európai nemzeti piacon a nethasználóknak csak nyolc százaléka vásárol rendszeresen zeneszámot online, az európai zeneműpiac forgalmának pedig csak 15 százalékát adja az online értékesítés.

A szervezet jelentése nagy terjedelmet szentel az illegális fájlmegosztás és más szerzői jogot sértő terjesztési megoldások elleni fellépéshez szükséges jogi keretek megteremtésének. A digitális zenepiac forgalma 2004 óta 940 százalékkal növekedett, ez azonban a szervezet szerint nem volt képes ellentételezni a teljes iparág forgalmának 30 százalékos csökkenését. A teljes piaci forgalom 2009-ben is csökkent, de pontos adatok még nem állnak rendelkezésre.

A netes forgalom növekedése előtt továbbra is akadályt képez a licencjogok határokon átnyúló értékesítésének megoldatlansága, valamint a vásárlók ódzkodása az internetes fizetési megoldásoktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?