Diána
12 °C
27 °C

Tavaly tovább nőtt az internetes zenevásárlások aránya

2010.01.21. 13:53
A zenekereskedelemben 2009-ben lépte át első alkalommal az internetes értékesítések részaránya a 25 százalékot, a növekedési ütem azonban lassult, és még mindig nincs megoldás a szakma legnagyobb problémájára, a kalózkodásra – írja az IFPI (International Federation of the Phonographic Industries) szakmai szervezet.

A szerzői jogvédő szervezet Londonban közzétett jelentése szerint tavaly az online értékesítések összege elérte a 4,2 milliárd dollárt, a teljes piaci forgalom 27 százalékát, ami 12 százalékos növekedés a 2008-as forgalomhoz képest. A dalletöltések száma 10 százalékkal 1,5 milliárdra, a teljes albumok letöltési száma 20 százalékkal 110 millióra emelkedett. Világszerte 11 millió zeneszámot lehetett letölteni 400 legális csatornán keresztül.

Az Egyesült Államokban az internetes eladások részaránya már meghaladja a teljes piaci forgalom 40 százalékát, a legnagyobb zeneértékesítő portál az iTunes. Az öt legnagyobb európai nemzeti piacon a nethasználóknak csak nyolc százaléka vásárol rendszeresen zeneszámot online, az európai zeneműpiac forgalmának pedig csak 15 százalékát adja az online értékesítés.

A szervezet jelentése nagy terjedelmet szentel az illegális fájlmegosztás és más szerzői jogot sértő terjesztési megoldások elleni fellépéshez szükséges jogi keretek megteremtésének. A digitális zenepiac forgalma 2004 óta 940 százalékkal növekedett, ez azonban a szervezet szerint nem volt képes ellentételezni a teljes iparág forgalmának 30 százalékos csökkenését. A teljes piaci forgalom 2009-ben is csökkent, de pontos adatok még nem állnak rendelkezésre.

A netes forgalom növekedése előtt továbbra is akadályt képez a licencjogok határokon átnyúló értékesítésének megoldatlansága, valamint a vásárlók ódzkodása az internetes fizetési megoldásoktól.