Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Intel pénzéből nyereséges az AMD

2010.01.22. 13:50
Az AMD sikeres negyedévet zárt, de az Intel által fizetett 1,25 milliárd billentette pozitívba a mérleget. Tartós nyereségességre is van kilátás, mert idén teljesen leválik a csipgyártás a cégről.

Az Intel által fizetett díjnak köszönhetően nyereséges volt 2009 negyedik negyedévében az Advanced Micro Devices (AMD). Bár a csipgyártó három évvel ezelőtt jelentett utoljára profitot, a piac mégsem volt hálás – talán azért, mert nem látja biztosítva, hogy ezt az eredményességet önerőből is fenn tudja tartani a vállalat. A részvényárfolyam a számok közzétételét követően enyhén, 4,12 százalékkal csökkent.

A december 26-án zárult időszakban az AMD 1,65 milliárd dollár árbevételt és 1,18 milliárd dollár nyereséget ért el. Egy évvel korábban a forgalom 1,16 milliárd dollár, a veszteség pedig 1,43 milliárd dollár volt. A két cég jogi vitáit lezáró, novemberben tető alá hozott kiegyezés részeként az Intel által kifizetett 1,25 milliárd dollár nélkül a vállalat 57 millió dollár veszteséget jelentett volna – a Wall Street ennél nagyobb veszteséget várt.

Az üzemi veszteség változatlanul az AMD tavaly önállósított félvezetőgyártó leányvállalatának, a GlobalFoundriesnek volt köszönhető, a csiptervező üzletág ugyanis operatív szinten nyereséges, 80 millió dollár profitot ért el. Az idén viszont – ennek a lehetőségét az Intel-megállapodás teremtette meg – végre teljesen leválik a gyártás a cégről, a leányvállalat számai már az első negyedévben sem fognak szerepelni a pénzügyi jelentésben.

Ami a csiptervező anyavállalat két üzletágának teljesítményét illeti: a mikroprocesszor-divízió 1,2 milliárd dollár árbevételt ért el, 39 százalékkal jobbat, mint egy évvel korábban, míg a grafikus csipekért felelős részleg 58 százalékkal, 427 millió dollárra növelte forgalmát. Mindkét termékkategóriában nőtt az eladási átlagár a megelőző, harmadik negyedévhez képest, de csökkent 2008 negyedik negyedévével összehasonlítva. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 42 százalékról 45 százalékra nőtt.

A 2009-es év egészének mérlege: 5,4 milliárd dollár árbevétel és 304 millió dollár nettó nyereség. Egy évvel korábban a forgalom 5,8 milliárd, az eredmény pedig 3,1 milliárd dolláros veszteség volt. Az idei első negyedévre 5-10 százalék körüli árbevétel-csökkenést vár az AMD. „Elégedettek vagyunk a pc-piac alakulásával, sehol sem tapasztaltunk veszélyes készletfelhalmozódást” – mondta Dirk Meyer vezérigazgató, aki tartja magát ahhoz a korábbi prognózisához, amely szerint az idén 10-11 százalékkal bővül majd a szegmens.