Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétmilliárdos profit a Google-nél

2010.01.22. 08:31
A vártnál nagyobb adózott eredményről számolt be a Google a tavalyi utolsó negyedévről. Tiszta bevétele azonban éppen csak elérte az elemzők előzetes várakozásait, nem haladta meg, ahogy szokta - emiatt, ha minimális mértékben is, de csökkent a Google-részvények árfolyama.

A Google csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint a tavalyi utolsó negyedévben 1,97 milliárd dolláros – részvényenként 6,13 dolláros – adózott eredményt ért el, ötször nagyobbat az egy évvel korábbi 382,4 millió dolláros adózott eredménynél. A látványos emelkedéshez az is hozzájárul, hogy a 2008-as profitot rontotta az, hogy akkor írtak le a pénzügyi egyenlegükön több nagy befektetést, illetve régebbi befektetések amortizációját.

A társaság összbevétele 6,67 milliárd dollárt tett ki a tavaly októbertől december végéig terjedő időszakban, 17 százalékkal többet, mint 2008 utolsó negyedévében. A cég tiszta bevétele azonban éves összevetésben csak 13 százalékkal, 4,95 milliárd dollárra emelkedett 2009 utolsó három hónapjában.

A Google-részvények árfolyama a New York-i tőzsdén alig észrevehetően, 40 centtel, 582,98 dollárra esett. Az árfolyam egyébként a márciusi mélypont óta megduplázódott.

Ez a második olyan negyedév egymás után, amikor a cég elmondhatja magáról, hogy az utolsó négy negyedéves eredményei jobbak, mint az egy évvel azelőttiek, ami azt jelenti, hogy a cég túl van az Amerikában 2007 decemberében indult recesszión.Ezt jelzi az is, hogy a létszámleépítések után a cég elkezdte újra bővíteni az alkalmazottai körét, a tavalyi utolsó negyedévben 170 embert vett fel, és idén újabb 2000-et tervez. Jelenleg 19835-en dolgoznak a vállalatnál.

Elemzők szerint idén a Google 20 százalékkal növelheti a forgalmát, megduplázva a 2009-es növekedés ütemét. Eric Schmidt vezérigazgató a pénzügyi jelentést kommentálva elmondta, hogy a cég tovább terjeszkedik 2010-ben, és legalább havi egy cégfelvásárlásra lehet tőlük számítani.