Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google alapítói lemondanak az abszolút hatalomról

2010.01.25. 11:29
Larry Page és Sergey Brin a következő öt évben kisebbségbe kerülnek a Google részvényesei között, de nem kell attól tartani, hogy kiadják a kezükből az irányítást.

A Google két alapító-tulajdonosa, Larry Page és Sergey Brin múlt héten bejelentették, hogy a következő öt évben öt-ötmillió, vagyis összesen tízmillió részvényt fognak eladni – egy ekkora részvénycsomag a jelenlegi értékét tekintve körülbelül 5,5 milliárd dollárt ér. Az értékesítés előre meghatározott terv szerint, fokozatosan történik majd, hogy a lehető legkevésbé ártsanak az árfolyamnak.

A tranzakciók lezárása után is Page (a termékvonal elnöke) és Brin (a technológiáért felelős elnök) maradnak a legbefolyásosabb részvényesek, de elveszítik abszolút többségüket: a kettejük tulajdonában lévő 57,7 millió részvény körülbelül 59 százalékos szavazati erőt képvisel – vagyis eddig gyakorlatilag csak az történhetett meg a céggel, amit a tulajdonosok is akartak –, míg a tervezett eladás után a maradék 47,7 millió részvény már csak 48 százalékot jelent.

Ugyanakkor, ha megmarad jó viszonyuk Eric Schmidttel, a 10 százalékos szavazati erőt birtokló elnök-vezérigazgatóval, akkor a triumvirátus továbbra is szavazati többséggel rendelkezik majd. Erre minden esély megvan, mivel ők hárman nemrég egyeztek meg, hogy legalább 2024-ig a jelenlegi felállásban irányítják a Google-t.

Hasonló nagy értékesítést egyszer már végrehajtottak, amikor a Google nyílt részvénytársasággá vált 2004-ben, akkor a tulajdonosok 7,2 millió részvényt bocsátottak áruba.